• home
 • video
 • pas verschenen
 • win!
 • quiz & opvallend

  Breuk in heiligbeen houdt Andy Schleck uit Tour

  Andy Schleck moet passen voor de Tour.

  Andy Schleck rijdt de Tour de France dit jaar niet. De 27-jarige Luxemburger heeft een breukje in zijn heiligbeen en is vier tot zes weken out. "Dit is de grootste ontgoocheling uit m'n carrière", zegt hij.

  Andy Schleck kwam vorige week donderdag ten val in de Dauphiné. De 27-jarige Luxemburgse renner werd letterlijk van z'n fiets geblazen in de tijdrit. Zaterdag moest hij de rittenwedstrijd verlaten.

  Dinsdag liet Schleck zich uitgebreid onderzoeken en de schade leek erger dan gedacht. Uit de scan bleek immers dat de jongste Schleck bij zijn val een breukje in zijn heiligbeen - net boven het staartbeen - heeft opgelopen.

  Die blessure zal Andy Schleck vier tot zes weken aan de kant houden en dus mag hij meteen een streep maken door de Tour, de wedstrijd waarin hij de voorbij drie jaar telkens tweede werd. Na de schorsing van Alberto Contador werd hij vorige maand zelfs gehuldigd als eindwinnaar van 2010.

  Andy Schleck is er het hart van in dat hij de Tour mist. "Dit is de grootste ontgoocheling uit mijn carrière. Ik word nog liever laatste in de Tour dan dat ik niet kan deelnemen. Dit komt hard aan, maar "What doesn't kill you, makes you stronger" (wat je niet doodt, maakt je sterker). Ik ben nog maar 27 en heb mijn laatste woord zeker nog niet gesproken."

  De Tour was hét doel in 2012. "Ik zie nu veel andere doelen. Eerst de Vuelta, waar ik wil tonen wie ik ben en wat ik kan. Want mensen en vooral de pers vergeten snel. Het WK-parcours in Valkenburg ligt me ook, net als Lombardije."

  Dokter: "Je kunt daar niet mee fietsen"

  Andy Schleck legde op de persconferentie ook uit dat voort fietsen met deze blessure geen optie was. "Ik heb te veel pijn", zegt hij.

  "Als renner blijf je echter in je doelen en dromen geloven. Ik ging twee à drie uur per dag naar de osteopaat. Maar het werd niet beter, wel erger. Daarom trok ik dinsdag naar het ziekenhuis. Op de röntgenfoto's was niets te zien, maar de MRI-scan wees op een breuk in mijn bekken. Meer bepaald in m'n heiligbeen."

  De dokter bevestigt dat een breuk in het heiligbeen een pijnlijke zaak is. "Je kunt daar niet mee fietsen. Het zadel zou constant op de breuk duwen. Dat doet heel veel pijn", luidde het.

  "Andy kan eventueel wel oefeningen doen die geen druk geven op zijn bekken. De stabiliteit van het bekken is wel niet aangetast. Omdat de breuk niet verplaatst is, volstaan vier tot zes weken voor het herstel."

  Een jaar in de anonimiteit

  2012 is niet het jaar van Andy Schleck. De 27-jarige renner rijdt een seizoen in de anonimiteit:

  • Mallorca: 97e
  • Ronde van Oman: 32e
  • Parijs-Nice: opgave
  • Ronde van Catalonië: opgave
  • Ronde van de Sarthe: 22e
  • Amstel Gold Race: 91e
  • Waalse Pijl: 81e
  • Luik-Bastenaken-Luik: 50e
  • Dauphiné: opgave