• home
 • video
 • pas verschenen
 • win!
 • quiz & opvallend

  Zware rellen voor en na Polen-Rusland

  De wedstrijd tussen Polen en Rusland in Warschau is overschaduwd door zware rellen. Volgens de politie vielen bij hevige gevechten in de Poolse hoofdstad 24 gewonden. Bijna 200 hooligans zijn opgepakt.

  De relaties tussen Polen en Rusland zijn historisch gespannen en bovendien viert Rusland op 12 juni zijn nationale feestdag. Enkele duizenden Russen vierden dat met een mars naar het stadion van Warschau.

  Maar Poolse hooligans vielen de groep aan en er ontstonden hevige gevechten. Er werd onder meer met vuurwerk, flessen, stenen en stoelen gegooid.

  De Poolse politie, 7.000 man sterk, zette het waterkanon in en gebruikte rubberen kogels om de gemoederen te bedaren. Bijna 200 hooligans werden opgepakt, waarvan 156 Polen en 24 Russen.

  24 gewonden, niemand in levensgevaar

  "We zullen nog hooligans oppakken", zegt de politie. "Ze moeten er niet op rekenen dat ze rustig zullen slapen." Ook een Hongaarse en Spaanse hooligan lieten zich niet onbetuigd en moesten mee naar het politiebureau.

  Er vielen 24 gewonden. Het gaat onder meer om veertien Russen, een Duitser, een Amerikaan en een Pakistaan. De nationaliteit van de zeven anderen moet nog achterhaald worden. Geen enkele van de gewonden verkeert in levensgevaar, in tegenstelling tot wat gisteravond nog werd gezegd. Toen werd zelfs gewag gemaakt van één dodelijk slachtoffer.

  De rellen vonden plaats op verschillende plekken in Warschau. Rond het Nationaal Stadion, waar de match tussen Polen en Rusland gespeeld werd, bleef het wel rustig.