• home
 • video
 • pas verschenen
 • win!
 • quiz & opvallend

  Hartaanval werd Noorse zwemmer Dale Oen fataal

  Alexander Dale Oen overleed op 30 april.

  De Noorse topzwemmer Alexander Dale Oen is op 30 april overleden aan de gevolgen van een hartaanval. Die werd veroorzaakt door een verstopte slagader. Dat staat in het autopsierapport, dat dinsdag vrijgegeven werd.

  De plotse dood van Dale Oen eind april was een klap voor de hele zwemwereld en de Noorse in het bijzonder. Hij was een van de Noorse kandidaten voor goud in Londen. In 2008 veroverde hij de eerste olympische zwemmedaille voor zijn land met zilver op de 100 meter schoolslag. In 2011 won hij goud op het WK in dezelfde discipline.

  Uit het autopsierapport dat dinsdag werd vrijgegeven, blijkt dat Dale Oen overleed aan de gevolgen van een hartaanval, veroorzaakt door een verstopte slagader. Het rapport maakt ook gewag van een verandering van de hartspier, die zou voortkomen uit kleine hartaanvallen.

  "Deze bevindingen zijn heel verrassend en zelfs onbegrijpelijk. Ik snap niet hoe het hart van een 26-jarige wereldkampioen zo ernstig verzwakt kan zijn", zegt Ola Ronsen, hoofd van de medische staf van het Noorse olympische team.

  Ronsen heeft de familie van Dale Oen al zijn verontschuldigingen aangeboden, omdat het hartprobleem niet ontdekt werd door de Noorse medische staf. "Dale Oen klaagde eerder dit jaar over pijn in zijn schouder en bezocht verschillende specialisten. Maar niemand legde de link met het fatale hartprobleem", zegt Ronsen.