• home
 • video
 • pas verschenen
 • win!
 • quiz & opvallend

  Cuba verliest "een van de grootsten aller tijden"

  Stevenson stond drie keer op het hoogste schavot: in München, Montréal en Moskou.

  Cuba is in rouw, want Teofilo Stevenson is op zijn 60e overleden. De bokser bezorgde zijn land drie keer goud bij de zwaargewichten op drie opeenvolgende Olympische Spelen.

  "De Cubaanse sportfamilie is diep getroffen, want een van de grootsten aller tijden is niet meer", luidt het in een officiële mededeling. Teofilo Stevenson overleed aan de gevolgen van een hartaanval. Hij was amper 60.

  Stevenson vergaarde eeuwige roem met zijn verwoestende rechter. Op de Spelen van 1972, 1976 en 1980 was hij ongenaakbaar bij de zwaargewichten. Hij veroverde drie keer goud. In 1984 kon Stevenson zijn titel niet verdedigen, omdat Cuba de Spelen in Los Angeles boycotte.

  In de jaren 70 droomden boksfanaten van een kamp tegen Mohamed Ali (zie foto), maar die kwam er nooit. Cuba weigerde het amateurstatuut van Stevenson op te geven en Stevenson zelf wilde de Cubaanse revolutie trouw blijven. Fidel Castro schonk hem in ruil een huis.

  Stevenson draaide zijn land nooit de rug toe, in tegenstelling tot vele andere Cubanen. "Geld kan niet op tegen de liefde van 8 miljoen Cubanen", zei hij.