Ga naar de inhoud

Rosberg wint in Sjanghai zijn eerste Grote Prijs

 zo 15 april 2012 10:48
Rosberg rondt een spannende race knap af.
Nico Rosberg heeft de Grote Prijs van China op zijn naam geschreven. De 26-jarige Duitser van Mercedes verzilverde in de derde WK-manche zijn eerste pole. Het is voor Rosberg ook zijn eerste zege in de Formule 1. Lewis Hamilton is de nieuwe leider in de WK-stand.

Mercedes begon met twee auto's vanaf de eerste lijn, maar kreeg al na dertien rondes een opdoffer te verwerken. Bij de eerste pitsstop van Schumacher raakte een wiel niet goed vastgezet. De mecanicien gesticuleerde nog, maar Schumacher had al het sein gekregen om door te rijden. Een halve ronde later moest hij opgeven.

Zijn ploegmaat Rosberg maakte geen fout op de droge omloop. Hij deelde zijn race goed in en had genoeg aan twee bandenwissels. Hij reed zonder ongelukken naar de zege. Mercedes wint zo voor het eerst een Grote Prijs sinds Juan Manuel Fangio in Monza in 1955.

In de achtergrond werd hevig gestreden om de podiumplaatsen. Räikkönen leek op weg naar de tweede plek, maar bezweek onder de druk van Vettel en zakte ver terug.

Het was uiteindelijk Button die na Rosberg over de streep reed. Hamilton werd derde en sprokkelde genoeg punten om de leiding in de WK-stand over te nemen van Alonso. Alonso zelf begon en eindigde als negende.

Reacties

  • Nico Rosberg (winnaar): "Dit geeft mij een ongelooflijk gevoel. Ik ben heel blij, want op deze zege heb ik lang gewacht. Het is ook goed om te zien hoe snel de ploeg progressie maakt. Ik had niet verwacht dat de auto vandaag al zo snel zou zijn. Mijn papa (de wereldkampioen in 1982, red)? Die zal blij zijn."
  • Jenson Button (2e): "In de laatste pitsstop verloor ik negen à tien seconden. Maar ik heb toch genoten, want het was een goeie race. Ik ben ook tevreden met m'n punten voor het WK. Proficiat Nico!"
  • Lewis Hamilton (3e, nieuwe WK-leider): "Ik wist dat het moeilijk zou worden. Maar het team heeft goed gewerkt, want dit was een van de moeilijkste races."

Michael Schumacher (Mercedes) viel uit.

F1-kalender 2015
winnaar 2015winnaar 2014
15/03Australië (Melbourne)HamiltonRosberg
29/03Maleisië (Sepang)VettelHamilton
12/04China (Sjanghai)HamiltonHamilton
19/04Bahrein (Sakhir)HamiltonHamilton
10/05Spanje (Barcelona)RosbergHamilton
24/05Monaco (Monte Carlo)RosbergRosberg
07/06Canada (Montréal)HamiltonRicciardo
21/06Oostenrijk (Spielberg)RosbergRosberg
05/07Groot-Brittannië (Silverstone)HamiltonHamilton
19/07Duitsland geschraptRosberg
26/07Hongarije (Boedapest)VettelRicciardo
23/08BELGIE (Spa)HamiltonRicciardo
06/09Italië (Monza)HamiltonHamilton
20/09Singapore (Marina Bay)VettelHamilton
27/09Japan (Suzuka)HamiltonHamilton
11/10Rusland (Sotsji)HamiltonHamilton
25/10Verenigde Staten (Austin)HamiltonHamilton
01/11Mexico (Mexico City)Rosberg-
15/11Brazilië (Sao Paulo)RosbergRosberg
29/11Abu Dhabi (Yas Marina)RosbergHamilton