• home
 • video
 • pas verschenen

  Gasparotto spurt sneller dan Vanendert in Amstel

  Gasparotto (r) is net iets sneller dan Vanendert.

  Enrico Gasparotto (Astana) heeft alle grote namen op hun nummer gezet in de Amstel Gold Race. In de sprint op de Cauberg strandde Jelle Vanendert op de tweede plek. "Dit is de tweede grote zege uit mijn carrière", reageert een dolblije Gasparotto.

  Het droge weer nodigde uit tot aanvallen, maar zorgde ook voor een saaie aanvangsfase. Negen renners, met de Belgen Delfosse, Lietaer en Caethoven, werden door het peloton ongemoeid gelaten. Ze kregen meer dan twaalf minuten cadeau.

  Het peloton wandelde, maar ook bij de vluchters boterde het niet. Enkel een collectieve plaspauze kon de situatie ontdooien. De prijs was hoog, want de voorsprong werd in een smak gedecimeerd.

  De 31 bergjes in Zuid-Limburg zorgden zowel in de kopgroep als in het peloton voor een natuurlijke selectie. Bardet en Howes waren vooraan de sterksten, maar vlak na de Keutenberg was hun liedje uit. BMC mende in het peloton.

  Van den Broeck was er dan al niet meer bij. Hij kwam nog voor de sleutelfase ten val en moest snel afhaken toen de debatten werden geopend. De favorieten waren nochtans lief voor elkaar. Van Avermaet en Gilbert maakten indruk op de Keutenberg, al viel de schade mee.

  Freire had geen vertrouwen in zijn spurt bergop en anticipeerde met een aanval. Aan de voet van de Cauberg had hij een paar seconden. Dat bleek te weinig. Eerst Gilbert en daarna Vanendert en Sagan passeerden hem. Maar Gasparotto won.

  Gasparotto: "Was hier al eens derde"

  Voor het grote publiek is Enrico Gasparotto misschien een verrassende winnaar maar hijzelf geloofde in zijn kansen. "Ik was hier twee jaar geleden immers al eens derde", zegt de Italiaan.

  "Ik herinner mij van toen dat ik eigenlijk tweede had moeten worden, maar ik viel stil in de laatste 20 meter. Dat heb ik in mijn achterhoofd gehouden toen ik deze keer moest sprinten. Het gat op Freire werd door Gilbert dichtgereden, maar dat was te vroeg."

  Gasparotto werd in 2005 al eens kampioen van Italië. "Zeven jaar later boek ik mijn tweede grote zege uit mijn carrière."