• home
 • video
 • pas verschenen

  Wuyts: "Belgen zullen slim moeten koersen"

  Na de heerschappij van Tom Boonen in de kasseikoersen is het uitkijken wie de macht in de klimklassiekers opeist. Michel Wuyts zag in de Brabantse Pijl Thomas Voeckler daar een gooi naar doen, maar tipt toch op Spaanse namen voor de grote klassiekers in de komende 10 dagen.

  Analyse van Michel Wuyts

  • Voeckler was wel een outsider
  • Vorm van Gilbert is krakkemikkig
  • Rodriguez in de Amstel Gold Race
  • Belgische nevenfavorieten als ze slim koersen
  • Benieuwd naar Van den Broeck in Luik

  Voeckler scoort, Gilbert krakkemikkig

  Wat heeft Michel Wuyts onthouden uit de Brabantse Pijl? "Ik wist dat Voeckler gretig was om zich te tonen. Meestal blijft het bij hem daar bij. Hij doet dat graag en heeft acteertalent."

  "Op het startpodium zei ik hem dat hij kon winnen, het parcours lag hem uitstekend. Hij was zeker niet mijn favoriet nummer 1, maar stond wel bij de outsiders."

  "Er was ook geen uitgesproken favoriet door het krakkemikkige vormpeil van Philippe Gilbert. Die probeerde het wel eens op 60 km voor de streep."

  "Maar Gilbert raakte niet weg. Dus is hij, ondanks hard werk er niet in geslaagd om zijn niveau voldoende op te krikken om met een gerust gevoel de Ardennen in te trekken."

  Rodriguez, Valverde en Gerrans in Gold Race

  Zondag is het de Amstel Gold Race, wie staat in de tiercé van Wuyts? "Ik denk aan de Spanjaarden Alejandro Valverde en vooral Joaquim Rodriguez. Die heeft de stevigste sprint bergop. Bij Valverde wil ik nog zien of zijn explosiviteit er nog is."

  "En let ook op Simon Gerrans. Die legde na zijn zege in Milaan-Sanremo meteen zijn focus op de Amstel Gold Race en als hij ergens zijn zinnen op zet, komt hij er meestal goed uit."

  "Sagan liet gisteren weer wat sprankeltjes zien. Maar hij is wel al lang in de weer en is nog maar 22. Ik hoop voor hem dat het beste er nog niet vanaf is. Als dat niet zo is, dan doet hij mee voor het podium. En ook die val in de Brabantse Pijl zal meespelen."

  "Dan is er nog een brede waaier van nevenfavorieten, met enkele Belgen. Maar dan moeten ze wel slim koersen en anticiperen of nog een pijl voor de Cauberg overhouden. Ik denk dan aan Van Avermaet en Vanendert."

  Over Sanchez en VDB in Luik

  Over 10 dagen is het dan Luik-Bastenaken-Luik. Schuift Michel Wuyts dezelfde namen naar voren, of kan een uitschieter van bijvoorbeeld Andy Schleck?

  "Andy is een reuzegroot talent, maar reed nog niet veel koersen uit in 2012. Ik denk dat hij tekort zal komen en we met dezelfde mensen zullen moeten rekening houden. Ik hoop wel dat Samuel Sanchez in Luik wel start, die zie ik een gooi doen naar winst."

  "Ik kijk ook uit naar wat Jurgen Van den Broeck doet in Luik. Die is goed en gedreven bezig en haalt een hoger niveau dan vorig jaar. En Luik is de koers waarin hij zijn gebrek aan explosiviteit kan camoufleren met zijn duurvermogen."

  "In een superdag doet Jurgen mee voor de top 5. In de slotklim naar Ans wordt zijn gebrek aan sprint wel zijn probleem. Hij hoeft wel niet meer te rijden voor Gilbert en kan zijn acties later plannen. Dat kan rendement opleveren."