• home
 • video
 • pas verschenen

  Voeckler wint Brabantse Pijl "op zijn Boonens"

  Voeckler heeft alle tijd om zijn overwinning te vieren.

  Thomas Voeckler heeft de 52e editie van de Brabantse Pijl op zijn naam geschreven. De Fransman van Europcar rondde in Overijse een knappe solo van 30 kilometer af.

  Met 28 hellingen over 196 kilometer nodigde het parcours uit om er met een groepje vroeg van onder te muizen. Maar weinig renners hadden zin om het koersvershaal te schrijven.

  Pas toen de Oostenrijker Daniel Schorn voor de tweede keer het vuur aan de lont stak, was de ontsnapping een feit. De renner van Netapp kreeg twee Russen mee: Artem Ovetsjkin (Rusvelo) en Maxim Belkov (Katjoesja).

  Het drietal sprokkelde hooguit vijf minuten voorsprong, want door het beukwerk van BMC en Rabobank hield het peloton de wedstrijd onder controle.

  Schorn was de dapperste en bleef alleen over, maar op 30 kilometer van het einde was zijn monstervlucht voorbij. Thomas Voeckler vloog hem voorbij en een achtervolgende groep met vier Belgen (zonder Gilbert) en Freire raapte hem op.

  Voeckler aarzelde geen seconde meer. In zijn kenmerkende bekkentrekkende stijl liep hij steeds verder uit. Ook de stromende regen hield hem niet meer tegen.

  Voeckler: "Solo was niet de bedoeling"

  Thomas Voeckler is na Sylvain Chavanel en Anthony Geslin de derde Fransman op de erelijst. "Toen ik aanviel, dacht ik niet het tot het einde te redden."

  "Ik had gehoopt dat er wat renners zouden meeglippen, maar dat gebeurde niet. Gelukkig kon ik in mijn eentje standhouden. Zolang de voorsprong onder de minuut bleef, bleven de achtervolgers erin geloven. Toen ik meer dan een minuut had, wist ik dat het binnen was."

  "Ik zou graag ook goed zijn in de Amstel, al is deze zege geen garantie op een toptienplaats. Als je de startlijst ziet, moet je nederig zijn."

  Serry: "Ik kan het niet geloven"

  Pieter Serry legde beslag op een knappe derde plaats. "Ik kan het zelf niet geloven. Ik ben heel tevreden", vertelt de 23-jarige renner van Topsport Vlaanderen-Mercator aan Sporza.

  "De klimklassiekers zijn mijn ding, ik heb hier naartoe geleefd. Mijn conditie is al enkele weken goed. Toen de grote namen demarreerden, kon ik vlot mee. Dat was toch wel buiten de verwachtingen. Ik was veel beter dan vorig jaar."

  "Ik ben een klimmerstype. Vanendert en Van den Broeck zijn mijn voorbeelden. Ik wil zelf ook graag een ronderenner worden. Daar werk ik aan."

  Favoriet Meersman geeft op: "Plots ging het niet meer"

  Lotto-Belisol mikte met Jelle Vanendert en vooral Gianni Meersman op de zege. Vanendert werd zevende, Meersman was onzichtbaar en gaf zelfs op.

  "Ik had gewoon een héél slechte dag", zegt Meersman aan Sporza. "In de aanvangsfase voelde ik me nochtans wel goed, maar plots ging het niet meer. Ik had geen kracht meer in mijn benen. Ik voelde meteen dat het geen zin had om aan te dringen."

  "Dit is heel jammer, want ik denk al sinds december aan deze koers. Ik wou hier winnen. Ik hoop dat ik dit zondag in de Amstel kan rechtzetten."

  Meer reacties

  • Greg Van Avermaet (5e): "Toen Voeckler wegsprong, keken we een beetje te veel naar elkaar. Voor we het goed en wel beseften, had hij 30 seconden. We hebben nog geprobeerd om samen te werken, maar we geraakten geen meter dichter. Ik denk dat door het slechte weer bij veel renners de benen waren afgesneden. Ik was zelf ook niet echt fris, maar de conditie is wel goed. Als ik zondag frisser aan de start kan komen, kan ik misschien iets verder geraken."
  • Jelle Vanendert (7e): "Ik dacht dat het nog te vroeg was toen Voeckler aanging, maar dat was een foute gok. Voeckler was gewoon de beste. Deze koers ligt me het minst van de vier klimkoersen. Ik denk dat ik klaar ben voor de rest."