• home
 • video
 • pas verschenen

  De Vlaeminck: "Ik wist het al op voorhand"

  De Vlaeminck: "Triestig. Dit is toch geen topsport?"

  Roger De Vlaeminck moet sinds zondag zijn Roubaix-record delen met Tom Boonen. De Vlaeminck gunt Boonen zijn succes, maar hij plaatst toch ook kanttekeningen. "Tom kan er niets aan doen, maar hij reed wel tegen derderangscoureurs."

  "Tom is momenteel de beste renner ter wereld. Ik was op voorhand al voor 99% zeker dat Boonen mijn record zou evenaren. Toen hij ging, wist ik meteen: het is voorbij", zegt De Vlaeminck in Het Nieuwsblad en Het Laatste Nieuws.

  Voor de tegenstand heeft De Vlaeminck geen goed woord over. "Het zijn geen tweederangs-, maar derderangscoureurs. Maar daar kan Tom ook niets aan doen."

  Vooral de berusting bij de concurrentie ergert De Vlaeminck. "In mijn tijd bestond dat niet. Als Merckx zijn kont nog maar lichtte, sprongen Moser, Godefroot, ik en nog tien anderen daar als gekken op."

  "Maar zondag lieten de renners zich als makke lammetjes naar de slachtbank leiden. Triestig. Dat is toch geen topsport? Voor de Belgen was het een fantastische koers, maar voor de modale, buitenlandse fans was er geen bal te zien."

  "Tom zal Roubaix nog winnen, maar kan het hem iets moeilijker gemaakt worden? Cancellara, kom terug! Want aan deze koers houd ik een slecht gevoel over."

  Of Boonen nu een trapje hoger staat dan De Vlaeminck in de hiërarchie laat die laatste in het midden. Toch merkt hij fijntjes op: "Het is nu aan hem om te proberen ook eens Milaan-Sanremo, de Ronde van Lombardije, Tirreno-Adriatico of de Ronde van Zwitserland te winnen." Niet toevallig vier wedstrijden die De Vlaeminck zelf ooit gewonnen heeft...

  Wedstrijdjury geeft Boonen nog een boete

  Het was niet alleen maar hosanna voor Boonen en co in Roubaix. De wedstrijdjury had achteraf nog een onaangename verrassing voor Boonen en ploegleider Wilfried Peeters. De twee moeten elk 1.000 Zwitserse frank (832 euro) boete betalen omdat Boonen in de laatste 20 kilometer nog werd bevoorraad door de ploegauto.