• home
 • video
 • pas verschenen

  Aalstar wint bekerfinale in hol van de leeuw

  Aalstar wint voor het eerst de Beker van België.

  Aalstar heeft de Beker van België basketbal gewonnen. In de Antwerpse Lotto Arena versloeg het de Antwerp Giants na één verlenging: 96-89. Voor Aalstar is het de eerste bekerwinst. "Voor de fans", zegt de coach. "Hoe is het mogelijk", vraagt Antwerp-speler Moors zich af.

  Aalstar startte het best (4-0), maar Antwerp antwoordde met 11 punten op rij. Mejri (2,16m) nam daarbij 9 punten voor zijn rekening. De Giants beheersten de rebound, maar werden slordiger in de aanval. Copeland bracht Aalstar weer in de wedstrijd.

  In het tweede quarter nam Black de Giants op sleeptouw. Een tienpuntenkloof wenkte even, maar Aalstar hield de kloof onder controle dankzij een driepunter van Kruger at the buzzer: 35-39.

  Na de pauze snoerden de Giants hun verdediging nog wat aan en Wilson nam de rol van Mejri over als afwerker. Aalstar zat in een wurggreep en Antwerp bouwde de kloof geduldig verder uit: 51-65 na drie quarters.

  In het vierde quarter vond Aalstar plots wel het juiste antwoord. Bovendien verloren de Giants Mejri en Wilson (foto) met vijf fouten. De Aalsterse grote jongens profiteerden en brachten hun team zowaar op voorsprong, maar Roll dwong nog verlengingen af. Daarin was Aalstar sterker, via een sterke Kruger die de wedstrijd besliste vanaf de vrijworplijn.

  Brad Dean: "De fans van Aalstar verdienen dit"

  Voor Aalstar is de beker de eerste trofee in de geschiedenis van de club. Dat weet ook Brad Dean, de coach van Aalstar.

  "De supporters hebben hier lang op moeten wachten. Zij verdienen dit. Mijn spelers waren heel goed vandaag. We hebben nooit opgegeven. Dat zit ook in onze natuur. Wij zijn een team dat heel offensief ingesteld is", zegt Dean.

  "Ik moet ook mijn assistent bedanken. Hij stelde voor om in het vierde quarter met veel grote jongens te spelen omdat Antwerp de rebound domineerde. Die beslissing heeft geloond. Dat was een heel goed advies van hem."

  Roel Moors: "Dit is een schande voor ons"

  Antwerp-guard Roel Moors was snoeihard in zijn analyse. "Ik vraag me af hoe dit mogelijk is. De match zat op slot. Als je het dan weggeeft, moet je de hand in eigen boezem steken. Dit is triest. Eigenlijk is dit een schande voor ons", zegt Moors aan Sporza.

  "We moeten nu niet meer spreken over de eerste plaats in de competitie of zelfs van de titel. Vergeet dat maar. Als je dit niet kunt afmaken, moet je die ambitie niet hebben. Je moet dat eerst bewijzen op het veld. Die druk hadden we onszelf opgelegd en we zijn bezweken. We zijn er niet klaar voor. We moeten het seizoen nu match per match afwerken."

  "Ik had de indruk dat niet iedereen wist waarvoor we speelden en dat is heel jammer. Ik hoop dat iedereen beseft wat we hier hebben laten liggen. Ik wil geen afbreuk doen aan de prestatie van Aalst, maar wij hebben hen de zege cadeau gedaan. Het is te belachelijk voor woorden."

  Aalstar - Antwerp Giants 96-89 (n.v.)

  Quarters: 20-18, 15-21, 16-26, 24-10, 21-14

  Aalstar: Kruger 31, Young 17, Copeland 16, Fox 12, Jackson 10, Steinbach 6, Van Langenhove 2, Holiday 2

  Antwerp Giants: Black 19, Wilson 18, Mejri 16, Moors 15, Roll 13, Biggs 8