• home
 • video
 • pas verschenen

  Anthuenis: "Anderlecht-vedetten moeten opstaan"

  Aimé Anthuenis: "Anderlecht is de favoriet voor de titel."

  Vanaf volgende week staan de play-offs in eerste klasse op het menu. Sporza nodigt Aimé Anthuenis uit. De ex-coach van onder meer Racing Genk, Anderlecht en de Rode Duivels kijkt in zijn glazen bol: "Anderlecht heeft de beste kern. Club Brugge heeft een slimme coach."

  "Anderlecht is de laatste weken niet meer zo dominant. Hun vedetten zullen weer moeten opstaan. Die hebben het na Nieuwjaar laten afweten, vooral Jovanovic. Maar ze zijn wel favoriet, want ze beschikken over de beste kern", vindt Anthuenis.

  "Voor Club Brugge zou de titel een extraatje zijn, als je weet van waar ze komen. Daum (foto) speelt het psychologisch heel slim door de favorietenrol op Anderlecht af te schuiven, maar binnenin hoopt hij dat ze daar alsnog zullen falen."

  "Ook AA Gent staat er weer, chapeau. Maar vergeet niet: vorig jaar hadden ze op dit moment ook een goed rapport en zijn ze in de play-offs weggezakt. Wat met Dury gebeurde, kan ook met Sollied. Ze zullen wat winnen en verliezen, maar ik verwacht niet dat Gent zal afglijden naar plaats 5 of 6."

  "Standard zal met weinig druk spelen, maar ik denk niet dat de titel erin zit. Standard had een overgangsjaar ingecalculeerd, maar heeft met Riga uitstekend werk geleverd. Nu gaan ze uiteraard voor een Europees ticket, maar pas volgend jaar zullen we het echte Standard leren kennen."

  En wat met Racing Genk? "Het jaar na een titel is altijd moeilijk. Bovendien zijn veel spelers vertrokken en lopen er te veel ego's in de kleedkamer. Maar ze hebben tot de laatste dag moeten werken voor Play-off I en zijn tevreden. Ze kunnen dus ontspannen voetballen. Juist daarom verwacht ik ze heel sterk."

  "Bij Kortrijk zal de verloren bekerfinale snel vergeten zijn. Het is de goedkoopste ploeg en Vanhaezebrouck heeft er alles uit gehaald door goed te roteren. Aanvallend heeft KVK heel wat mogelijkheiden. Daarom zie ik ze thuis wel punten pakken, op verplaatsing wordt moeilijker."

  "Europese ambitie moet er zijn in Play-off II"

  Ook over Play-off II laat Anthuenis zijn licht schijnen. "Het is moeilijk om een ploeg daar voor op te laden, want de belangstelling is gering", weet hij.

  "Ieder team moet wel de ambitie hebben om dat Europese ticket te halen. Cercle is nu heel ontgoocheld, maar kan terugkijken op een goed seizoen. Lokeren (foto) is samen met Club de ploeg van de terugronde en zit dankzij de beker in een positieve flow. Zij zijn ontspannen."

  "Ik vrees wel dat ploegen die na drie matchen niks meer kunnen winnen, drastisch gaan verjongen. Of dat vervalsing is, is een andere vraag."

  "In Play-off III komt het erop aan om voltallig te zijn"

  Tot slot bespreekt Anthuenis de situatie van Westerlo en STVV. Zij moeten in Play-off III de degradatie zien af te wenden. "Beide ploegen telden na 30 matchen ongeveer tien punten minder dan de veertiende. Dat ligt aan allerlei factoren, maar bijvoorbeeld STVV miste kwaliteit en moest de laatste jaren altijd knokken om erin te blijven."

  "Of ze zich kunnen redden? Dat is zeker mogelijk, al moet de winnaar van Play-off III wel nog barrages spelen tegen tweedeklassers. Het zal erop aan komen voltallig te zijn."