• home
 • video
 • pas verschenen

  Hockeyvrouwen strijden zondag om OS-ticket

  België heeft op het olympische kwalificatietoernooi ook zijn vierde match gewonnen, met 4-0 tegen Frankrijk. De Belgische hockeyvrouwen plaatsen zich zo voor de finale van zondag, waarin tegen Ierland een ticket voor de Olympische Spelen op het spel staat.

  Door de nederlaag van Spanje tegen Ierland volstond een punt tegen Frankrijk al voor zekerheid over een finaleplaats. Maar België wou de kers op de taart.

  Na 19 minuten werd het 0-1 via de Groof na strafcorner. Vijf minuten later maakte Delmée er al 2-0 van, de buit leek binnen. Na de rust controleerden de Belgen de wedstrijd en met nog eens twee goals van De Groof, telkens op strafcorner, kon het feestje in Kontich beginnen.

  België kent ook al zijn tegenstander in de finale. Dat wordt Ierland. Morgen spelen België en Ierland overigens ook al tegen elkaar de (overbodige) laatste match in de groepsfase. Het wordt dus een repetitie voor de finale van zondag.

  "Nog steeds geen goal tegen"

  "Ik ben heel tevreden", zei bondscoach Pascal Kina aan Sporza. "We laten niet alleen geen punt liggen, maar kregen ook nog geen goal tegen."

  Zijn de Belgen voluit gegaan? "In de eerste helft wel. Die was ook prima. In de tweede helft was de concentratie bij bepaalde meisjes wellicht een beetje weg. Het was ook tegen een ploeg die niet speelt en gewoon verdedigt."

  "Dan is het minder leuk om scherp te blijven. En als de score er toch al staat, is het genoeg. In de tweede helft ben ik wel tevreden over onze strafcorners. De Groof levert heel goed werk."

  Stéphanie De Groof zelf volgde haar coach: "Mijn strafcorners gingen inderdaad goed, ik ben enorm tevreden." In de finale wacht Ierland: "Ierland hebben we in het laatste jaar 4 keer ontmoet, 4 keer wonnen we. Dat belooft, maar we onderschatten hen niet."

  "Heb er vertrouwen in"

  Aanvoerster Charlotte De Vos gelooft erin dat België zich zal plaatsen voor de Spelen : "We hebben vandaag zeker niet met de rem op gespeeld. We wilden een goeie zege halen, voor ons vertrouwen en om in ons ritme te blijven."

  "Wat onze sterke punten zijn? Er zijn er veel. Maar vooral onze solidariteit, ons groepsgevoel. De finale? Ik heb er 100% vertrouwen in. Het gaat goed aflopen."