• home
 • video
 • pas verschenen

  Hermans: "Het was gewoon onmenselijk"

  Sporza belde Hermans op over zijn opgave in de Ronde van Catalonië.

  Woensdag was een apocalyptische dag in de Ronde van Catalonië. Zo'n 40 renners knepen onderkoeld de remmen dicht, onder wie Ben Hermans. Sporza belde Hermans op. "Het was onverantwoord om nog voort te fietsen."

  Ben Hermans (RadioShack) was één van de vele renners die opgaven in de afdaling van de voorlaatste beklimming.

  "Het was onmogelijk om uit te rijden. Het regende de hele dag en het was ijskoud. Op de klim lag er sneeuw en ijs op de weg. In de afdaling bevroor ik en raakte ik onderkoeld", vertelt Hermans.

  "Ik wou nog doorrijden tot aan de bevoorrading, maar dat lukte niet. Er is iets niet pluis als je afziet en je hartslag blijft onder de 100."

  Hermans had ook woorden van kritiek voor de organisatie. "Het was onverantwoord om te fietsen. De organisatie had op voorhand moeten zeggen om de rit al dan niet te annuleren of in te korten, dan was iedereen tevreden geweest en was er geen discussie."

  "Volgens dokter zal ik pas in mei op niveau zijn"

  Hermans wou in Catalonië, in zonnig weer, werken aan zijn conditie na de problemen met zijn rug en nek.

  "Ik ben nog helemaal niet in orde en ik kon de competitie wel gebruiken. Ik hoopte op zon, maar het is helemaal anders uitgedraaid. Het gaat stap voor stap, maar heel traag. Ik zie dit gewoon als een slecht moment in mijn carrière", relativeert Hermans.

  "Ik sukkel al sinds een val in 2010 met mijn ruggewervels en m'n nek. Het heeft anderhalf jaar geduurd voor een dokter het probleem gevonden had. Ik reed rond met een slapende voet en slapend been. Ik had geen goed gevoel."

  "Mijn opgave is geen catastrofe. In de klassiekers zou ik toch niet in topvorm zijn. Volgens de dokter zal ik in mei of juni weer op niveau zijn."

  "Andy Schleck is nog niet in paniek"

  Ook Andy Schleck, ploegmaat van Hermans bij RadioShack, gaf woensdag onderkoeld op. Eerder gaf de jongste Schleck ook al op in Parijs-Nice door buikgriep. "De Tour is nog veraf, hij maakt zich nog geen zorgen", klinkt het bij Hermans.

  "Andy was hersteld van die griep en hij was al veel beter in conditie. Maar hij is ook niet een van de "vetste" renners in het peloton en raakte onderkoeld. Ik heb hem echt zien afzien. Hij vond zijn opgave wel vervelend, ook voor de ploeg."

  Raakt Schleck nog op tijd klaar voor de klimklassiekers? "Hij heeft nog niet gezegd dat hij in paniek is. Hij heeft veel talent en het zijn ook maar ééndagskoersen. Ik denk wel dat hij de finale zal rijden in Luik-Bastenaken-Luik."