• home
 • video
 • pas verschenen

  "Het is straf dat Genk nog in PO I geraakt is"

  "De komende tien wedstrijden worden een soort examen voor Mario Been", zegt Peter Vandenbempt, die hier Genk-voorzitter Houben aan de tand voelt.

  In zijn analyse van de 30e speeldag legt Peter Vandenbempt de vinger op de wonde bij Genk. "Er is een injectie aan kwaliteit en mentaliteit nodig. Met deze wisselvalligheid zal Genk in de play-offs rake klappen krijgen", zegt de voetbaljournalist van Sporza.

  Genk is dankzij een overwinning tegen AA Gent verzekerd van een ticket voor PO I. De enorme opluchting in Genk is recht evenredig met de druk van de afgelopen dagen.

  Maar tevreden mag Genk niet zijn na zo'n parcours: tien keer verloren, heel zwak buitenshuis, 16 op 33 na Nieuwjaar...

  Eigenlijk is het straf dat je dan nog in PO I raakt. De spelers moeten zich afvragen hoe ze het zo ver hebben kunnen laten komen."

  In Westerlo strompelden ze over het veld, woensdag zag ik wél discipline en mentaliteit. Met zo'n wisselvalligheid krijg je in de play-offs rake klappen.

  Ik ben wel blij voor trainer Mario Been. Chapeau voor de manier waarop hij de laatste dagen met de druk op zijn persoon is omgegaan. Dat is klasse.

  Maar de komende tien wedstrijden worden voor hem wel een soort examen, want er waren er maandag al een paar die Been wilden ontslaan.

  Been moet nu tonen dat hij een meerwaarde kan zijn, dat hij zijn spelers in het gareel kan houden en de groep constant kan laten presteren. Dat zal zijn toekomst in Genk bepalen.

  Genk zit aan het einde van een cyclus en moet na het seizoen worden uitgekuist. Er is een injectie aan kwaliteit en mentaliteit nodig.

  "Ik vind het zeer zuur voor Cercle Brugge"

  Cercle Brugge is er dan weer niet in geslaagd om zich in PO I te scharen. Ik vind het zeer zuur voor Cercle en coach Bob Peeters.

  Al sinds augustus staat Cercle bijna onafgebroken in de top 6. Er dan nog zo uitvallen is de harde wet van de sport. Ik vind dat Peeters met zijn piepjonge ploeg, met heel veel jonge Belgen erin, uitstekend gepresteerd heeft.

  Een maand geleden twijfelde niemand, ook Cercle niet, eraan dat Cercle in PO I zou staan. Maar die 0 op 9 in de laatste matchen is dodelijk, al hadden die wedstrijden ook anders kunnen aflopen voor Cercle.

  KV Kortrijk is er wel bij en dat is een formidabele prestatie van Hein Vanhaezebrouck en zijn jongens.

  Verbauwhede, De Beule en Kums na het seizoen weg en Gershon in de winter: dat is een volledige as. KVK gaf nauwelijks geld uit aan transfers, maar is er met een van de kleinste budgetten in eerste wel in geslaagd PO I te halen.

  Vanhaezebrouck laat zijn ploeg herkenbaar, verzorgd en gestructureerd spelen. Hij heeft dat perfect gemanaged. KVK is een grote aanwinst voor PO I. De topclubs hebben er een heel moeilijke uitwedstrijd bij.

  Peter Vandenbempt