• home
 • video
 • pas verschenen

  Terpstra rondt solo af in Dwars door Vlaanderen

  Niki Terpstra komt alleen aan in Waregem.

  Niki Terpstra (Omega Pharma-Quick Step) heeft op knappe wijze Dwars door Vlaanderen gewonnen. De Nederlander reed alleen weg op de Paterberg, op 32 km van de streep. "Een vette vis", zegt Terpstra. Zijn ploegmaat Sylvain Chavanel werd tweede, Koen de Kort derde.

  13 renners muisden er vanonder op de Kattenberg. Omega Pharma-Quick Step had de slag gemist: de Nederlander Niki Terpstra en de Fransman Sylvain Chavanel dichtten de kloof.

  De heuvels zorgden voor een uitdunning, vooral ex-winnaar Chavanel maakte indruk. Toch was het Terpstra die een gat wist te slaan.

  De Nederlander reed na de Oude Kwaremont weg uit de kopgroep. Op de Paterberg, op 32 kilometer van de streep, schudde hij z'n laatste concurrent af: Jelle Wallays.

  De achtervolgers reden als verlamd. Een groepje met Sep Vanmarcke, Jens Keukeleire en Filippo Pozzato sloot nog aan.

  Terpstra zagen ze niet terug. Hij reed na 201 kilometer alleen over de streep in Waregem. Op de erelijst van Dwars door Vlaanderen volgt Terpstra Nick Nuyens op.

  In de strijd om de tweede plaats klopte Chavanel de Nederlander Koen de Kort. Jan Ghyselinck was eerste Belg op de vierde plaats.

  Reacties

  Terpstra: "Een dikke vette vis"

  In 2010 werd Niki Terpstra al eens Nederlands kampioen, maar zijn zege in Dwars door Vlaanderen mag daar naast staan.

  "Voor sommigen is deze koers misschien geen grote vis, maar voor mij is dit een erg vette vis", zegt Terpstra.

  "Sylvain en ik werkten goed samen in de achtervolging. Toen we bij de vluchters kwamen, hadden we snel door dat de anderen niet sterk genoeg waren om te volgen."

  "Ik ging aan op de Ronde van Vlaanderen-straat en dacht dat Sylvain zou volgen. Het was nog ver om alleen te gaan, maar ik wist dat ik de wind mee had. Het ging me goed af."

  Wallays: "Het kraakte plots bij mij"

  Jelle Wallays (reed met Terpstra in de aanval): "Op de Paterberg moest ik Terpstra laten voorgaan, omdat ik ook in het greppeltje wou rijden. Toen kraakte het plots bij mij. Had ik daar nog goed gezeten dan kon ik het misschien sprinten met Terpstra voor de zege."

  Chavanel: "Voor zelfde geld win ik"

  Sylvain Chavanel (tweede): "Ik ben samen met Niki makkelijk tot bij de kopgroep geraakt. Op die snelle wegen kun je beter vooraan koersen dan achteraan."

  "Het is formidabel dat we de eerste twee plaatsen bezetten met de ploeg."

  "Ik had eigenlijk zelf ook kunnen winnen, maar vandaag was het Niki's beurt. Ik hoop dat ik deze vorm kan aanhouden."

  Peeters: "Zijn sterk in de breedte"

  Wilfried Peeters (ploegleider Omega Pharma-Quick Step): "Chavanel heeft het pad geëffend voor Terpstra op de Oude Kwaremont. Ik had gehoopt dat Sylvain op de Ronde van Vlaanderen-straat naar Niki had kunnen rijden, maar dat zat er niet in."

  "Maar als je ziet dat Niki zijn voorsprong gestaag vergrootte, dan weet je dat hij een van de besten was vandaag. Het is belangrijk dat we ook in de breedte sterk zijn. We hebben iedereen nodig."

  De Kort: "Jammer dat ik geklopt word"

  Koen de Kort (derde): "Wij kwamen pas later met een groepje aansluiten. Ik heb dus altijd maar voor de tweede plek gereden."

  "Het is wel jammer dat ik nog door Chavanel geklopt word in de sprint, maar hij was toch wat sterker."

  "Ik voel mij al een aantal jaar goed in deze koersen, maar het kwam er nog nooit uit. Hopelijk dit jaar wel."

  Vanmarcke: "Iedereen keek naar mij"

  Sep Vanmarcke (zevende): "Ik was sterk vandaag, maar de koers openbreken was heel moeilijk. Bovendien kregen wij amper informatie, de "bordjesman" heb ik niet gezien."

  "Bij het ingaan van de finale wou ik nog wat ondernemen maar ik zat helemaal alleen. Steun kreeg ik niet, ze loerden allemaal naar mijn wiel. Logisch noemen ze dat als je de Omloop Het Nieuwsblad gewonnen hebt."