• home
 • video
 • pas verschenen

  Clubarts: "Muamba was 78 minuten lang dood"

  "Het herstel van Muamba is miraculeus."

  "Het is een mirakel dat Fabrice Muamba nog leeft", dat is de boodschap van de artsen die de 23-jarige Bolton-speler na zijn hartstilstand behandelden. Het duurde meer dan een uur voor de artsen zijn hart weer aan het kloppen kregen.

  Bolton-clubarts Jonathan Tobin deed op de BBC het relaas over hoe hij verwoed probeerde het leven van Fabrice Muamba te redden. Muamba was ingestort tijdens Tottenham-Bolton.

  Tobin vertelde dat pas na 15 shocks met een defibrillator het hart van Muamba weer aan het kloppen ging. "We vreesden het ergste".

  " Tussen het moment dat hij viel en hij in het ziekenhuis aankwam, zaten 48 minuten. Ook in het ziekenhuis duurde het nog een halfuur. Hij was op dat moment effectief dood. Het is ongelooflijk hoe hij ondertussen al hersteld is. Dat hadden we nooit durven te hopen."

  Een cardioloog zat als toeschouwer op de tribune en kwam het veld opgestormd om te helpen. "Hoe langer het duurt vooraleer de defibrillator helpt, hoe kleiner de overlevingskansen worden. Als je ooit de term "miraculeus" kunt gebruiken, dan is het nu."