• home
 • video
 • pas verschenen

  KBVB: "Geen Lommelse forfaitnederlagen"

  De Belgische bond heeft zijn Limburgse Comité teruggefloten. Dat had de provinciale en gewestelijke jeugdploegen van Lommel United bestraft met een 0-5-nederlaag, omdat ze in het weekend verstek lieten gaan. Ze deden dat in de nasleep van de busramp.

  Dinsdag 22u: Bond grijpt in

  Bondsvoorzitter François De Keersmaecker heeft persoonlijk ingegrepen om een beslissing van het Limburgse Provinciale Comité om te draaien. Hij laat de forfaitnederlagen voor de Lommelse teams schrappen.

  "We waren verrast door de beslissing uit Limburg. Wij verleenden zelf uitstel aan de eerste ploeg in de match tegen Aalst, dus moet dat ook voor de jeugdploegen gelden."

  "We maanden het Limburgse Comité aan om de beslissing te herroepen en dat zal ook gebeuren. De matchen zullen wel degelijk ingehaald moeten worden en de boetes worden ook ingetrokken."

  "Iedereen bij de Belgische voetbalbond leeft nog steeds heel hard mee met de slachtoffers van het drama en hun familieleden."

  Wat voorafging:

  Dinsdag 19.30u: Tweedeklasser Lommel United kaart aan dat het forfaitnederlagen en een boete kreeg omdat de provinciale en gewestelijke jeugdploegen niet speelden.

  Lommel had voor het weekend al aangekondigd dat alle teams, groot en klein, niet in actie zouden komen na de busramp in Zwitserland. De match van de eerste ploeg werd verschoven en ook de nationale jeugdploegen kregen uitstel.

  Voor de provinciale en de gewestelijke ploegen van Lommel United werd door het Limburgse Provinciale Bestuur evenwel geen uitstel toegestaan.

  De provinciale voorzitter Romain Appeltans legde die beslissing uit bij Sporza: "Er zijn in het Lommelse zes clubs met jeugdploegen. Bij één club, die aan de betrokken school verbonden was, vielen slachtoffers te betreuren. Die ploegen speelden dan ook niet."

  "Bij de andere clubs waren er geen rechtstreeks betrokken spelertjes. En die clubs, op Lommel United na dus, wilden allemaal spelen en deden dat ook."

  "Enkel Lommel United vroeg om zijn matchen uitgesteld te zien. Dat hebben we niet toegestaan omdat ze dus geen rechtstreeks betrokken partij waren. Er waren ook bijvoorbeeld geen herdenkingen of zo gepland wanneer de matchen gepland stonden", zegt Appeltans.

  • De Lommel United-ploegen hielden woord en speelden niet. Zo houden de provinciale en gewestelijke ploegen van Lommel United een 0-5-forfaitnederlaag over aan het weekend en krijgen ze er een boete bovenop. Dat schoot dan weer bij de tweedeklasser in het verkeerde keelgat.

  "Verkeerd signaal voor de kinderen"

  "Het uitstel was woensdag aangevraagd. Het provinciaal comité Limburg had dus genoeg tijd om een andere regeling uit te werken", luidt het bij Lommel Utd.

  "Komt daarbij dat drie ploegen de voeling met de titelstrijd verliezen, iets waar dit jeugdige geweld al maanden z'n best voor doet. Het was niet de bedoeling dat er nog meer ongelukkige mensen zouden rondlopen in Lommel."

  "We vinden het onbegrijpelijk dat er niet meer begrip getoond wordt voor een initiatief dat recht uit ons hart komt. Nu krijgen kinderen het signaal dat je maar beter geen medeleven betuigt."