• home
 • video
 • pas verschenen

  Belgische hockeyvrouwen winnen cruciale match

  De Belgische hockeyvrouwen winnen nu ook van Spanje.

  Op het olympisch kwalificatietoernooi heeft België met 1-0 gewonnen tegen Spanje, de grootste concurrent van de Belgische vrouwen. Spanje is de nummer 11 op de wereldranglijst, België is 16e.

  België en Spanje hadden allebei hun eerste twee matchen gewonnen. De winnaar van deze clash zou dus een grote stap richting finale zetten, waarin er een ticket voor de Spelen te verdienen valt.

  De Belgische vrouwen beseften het belang van de match en begonnen uitstekend. Al na anderhalve minuut was het raak.

  Jill Boon trok het zich niet aan dat ze enkele bewaaksters rond zich had. Ze maakte ruimte en mepte de bal voorbij de Spaanse doelvrouw. België wou de kloof graag uitdiepen, maar de Spaanse defensie bleek erg stug. 

  In de tweede helft kon België moeilijk zijn spel ontwikkelen en Spanje begon steeds meer te duwen, zonder veel doelgevaar evenwel.

  Spannend was het uiteraard wel, maar België liet uiteindelijk ook in zijn derde match niet tegenscoren. Zo konden de volle tribunes in Kontich een derde zege vieren.

  Bondscoach Kina: "Het vertrouwen is er"

  Bondscoach Pascal Kina kon trots zijn op zijn vrouwen. "We hebben in het slotkwartier laten zien dat we het spelletje goed onder de knie hebben. We waren heel volwassen aan de bal en hebben getoond dat we goed spelen en fysiek oké zijn."

  België kan donderdag een finaleplaats op het toernooi veiligstellen als het Frankrijk verslaat. Kina: "We moeten top zijn tegen de Fransen, het vertrouwen is er. Verder kijk ik nog niet, ook niet naar de eventueel meest gunstige tegenstander in de finale zondag."

  "Niet makkelijk, wel verdiend"

  "We hebben heel hard gevochten", zegt speelster Charlotte De Vos. "Het was zeker geen gemakkelijke wedstrijd, maar het is wel een verdiende overwinning."

  "In het begin van de tweede helft was het een beetje pompen of verzuipen. Door te strijden en enkele tactische ingrepen hadden we gaandeweg weer meer balbezit en pakten we de drie punten, hoewel we in de laatste minuut nog twee penaltycorners moesten toestaan."

  "Dit is een zeer grote opluchting, want we zetten een grote stap naar de finale. Het spel kon veel beter, maar de manier waarop was nu niet belangrijk."

  België krijgt een dagje om de batterijen op te laden en het duel met de Franse meisjes voor te bereiden. De Vos: "Die dag rust komt goed van pas."

  "Iedereen is op. We moeten zo goed mogelijk herstellen tegen de matchen van donderdag en vrijdag. We mogen Frankrijk niet onderschatten. We moeten de focus behouden en vooral niet zweven."

  "De drang om de Spelen te halen wordt intussen wel altijd maar groter. Londen is een droom. In die optiek is het ongelofelijk leuk dat al die duizenden toeschouwers ons zo steunen in dit toernooi. Ze stuwen ons echt vooruit."