• home
 • video
 • pas verschenen

  "Een medaillewinnaar kan je niet kweken"

  Gaastra legt de lat hoog voor het Belgische zwemmen.

  Sporza sprak afgelopen weekend met Ronald Gaastra over de toestand van het Belgische zwemmen en zijn verwachtingen voor het EK en de OS. "Op de OS moet een drietal atleten de finale kunnen zwemmen", klinkt het ambitieus.

  Het Belgische zwemmen lijkt na enkele magere jaren weer op de goede weg. "Het aantal nummers waarop we sterk presteren neemt toe, net als het aantal Belgen dat naar het EK gaat. We zakken met een delegatie van ongeveer elf atleten af naar het EK, wat gezien de scherpe limieten zeker niet slecht is", zegt Gaastra.

  Vier zwemmers (Kimberly Buys, Fanny Lecluyse, François Heersbrandt en Brian Ryckeman) zijn individueel al geplaatst voor de Spelen, de aflossingsploeg (4x100m heren) maakt een grote kans. "We zijn echt beter geworden. Op veel plaatsen wordt er professioneler en beter getraind. Dat resulteert in drie individuele tickets en waarschijnlijk een ticket voor de aflossingsploeg."

  "Er zitten nog twee atleten dicht bij kwalificatie: Pieter Timmers en Yoris Grandjean. Een kwalificatie voor acht individuele nummers en de aflossingsploeg is mogelijk. Dat is knap werk."

  Toch ontbreekt het de Belgische zwemwereld aan een echt gezicht, bekend bij het grote publiek. "Dat is inherent aan de sport in België", stelt Gaastra. "We zijn verwend geworden met Deburghgraeve en Brigitte Becue. Het is wachten tot een nieuwe medaillewinnaar. Die wordt geboren, die maak je niet."

  Wat verwacht Gaastra van het EK en de OS? "Het EK is een moeilijk verhaal. Daar is het afhankelijk van welke tegenstanders er zijn. Op de OS moeten een drietal atleten de finale kunnen halen, wat ik ook verwacht van de aflossingsploeg."