• home
 • video
 • pas verschenen

  Hamilton verovert eerste pole van het seizoen

  Voor het eerst sinds 2009 staan twee McLarens op de eerste startrij.

  Lewis Hamilton is het nieuwe F1-seizoen met veel bombarie begonnen. De Brit van McLaren heeft in het Australische Melbourne de pole weggekaapt, voor de neus van ploegmaat Jenson Button. Wereldkampioen Sebastian Vettel reed pas de zesde tijd.

  Met een snelste rondje van 1'24"922 stak Hamilton zijn ploegmakker Jenson Button (1'25"074) de loef af. Voor het eerst sinds 2009 staan twee McLarens op de eerste lijn van de startgrid.

  Hamilton: "Geweldig om het jaar zo te beginnen. Het wordt ongetwijfeld een boeiende race."

  Romain Grosjean was de grootste verrassing in Melbourne. Hij reed de derde tijd met zijn Lotus, veel beter dan ploegmaat Kimi Räikkönen (18e). Wereldkampioen Vettel zette pas de zesde tijd neer en start achter ploegmaat Mark Webber vanaf lijn drie.

  Voor de Ferrari's werd het een ontgoochelende kwalificatiesessie. Tweevoudig wereldkampioen Fernando start morgen pas vanaf de twaalfde plaats terwijl Felipe Massa nog wat verder staat op plaats 16.

  Voor HRT-Cosworth eindigt de GP alvast met een sisser. Zowel de Spanjaard Pedro de la Rosa als de Indiër Narain Karthikeyan overschreed tijdens de kwalificaties de 107 procent-regel.

  Die regel bepaalt dat de eigen kwalificatietijd niet meer dan 107 procent mag bedragen van de snelste chrono tijdens de eerste kwalificatiesessie. Zowel De la Rosa als Karthikeyan zondigde tegen die regel.

  HRT diende bij de Internationale Automobielfederatie FIA een verzoek in om alsnog te mogen deelnemen, maar dat werd geweigerd.