• home
 • video
 • pas verschenen

  Bauwens breekt zwemrecord van 16,5 jaar

  Ward Bauwens (archieffoto) mag zich de snelste Belgische zwemmer op de 400 meter wisselslag noemen.

  Ward Bauwens heeft op het BK zwemmen in Antwerpen een Belgisch record gezwommen op de 400 meter wisselslag. Bauwens tikte in de finale aan na 4'19"55, 27 honderdsten sneller dan Stefaan Maene in augustus 1995. "Dit doet me wel iets", zegt Bauwens aan Sporza.

  Bauwens, die met zijn 4'19"55 opnieuw de EK-limiet haalt, had in de finale een grote voorsprong op Mathieu Mattelaer, die in 4'31"69 tweede werd. Het brons was voor Ken Cortens, die aantikte na 4'37"71.

  Op het EK van mei in Debrecen (Hongarije) kan Bauwens nog proberen de limiet voor de Olympische Spelen (4'16"46) te zwemmen.

  Bauwens: "Gewonnen met pijn aan kleine teen"

  "Het doet me wel iets om zo'n oud record te breken", vertelt Bauwens, bijna 19 en een student geneeskunde, aan Sporza. "Maene is wel van voor mijn tijd, maar ik had al vaak gehoord dat het een goeie was."

  Bauwens heeft het Belgisch record zelfs met enkele fysieke ongemakjes gezwommen. "Vanochtend had ik mijn kleine teen nog gestoten. Die zag blauw en dat deed wel pijn bij de start. Maar voor de rest verliep alles goed."

  En dan is zijn schouder nog geen 100 procent. "Vorig jaar heb ik iets opgelopen. Door een syndroom was een zenuw helemaal kapot. Sinds december groeit die terug, maar ik heb al zes maanden niks van krachttraining kunnen doen."

  "Om de Spelen te halen, moet ik nog drie seconden sneller zwemmen. Dat is veel, maar normaal gezien maak ik per jaar zo'n zes seconden progressie. We zien wel of ik die achterstand van zes maanden nog kan inhalen."