• home
 • video
 • pas verschenen

  "Beste 100m in Belgische zwemgeschiedenis"

  Komend weekend vindt het BK zwemmen in groot bad plaats. Voor Yoris Grandjean, Belgisch recordhouder op de 50m en 100m vrije slag, wordt het alles of niks. De Luikenaar heeft magere jaren achter de rug maar voelt zich nu weer top, zegt hij in Le Soir.

  Zaterdag wil Grandjean zijn plaats opeisen in de 4x100 meter-ploeg voor het EK later dit jaar. Nu valt hij nog uit de boot.

  Pieter Timmers, Dieter Dekoninck, Jasper Aerents, Emmanuel Vanluchene en François Heersbrandt zijn Grandjeans concurrenten in Antwerpen. Die vijf doken dit jaar al onder de 50 seconden.

  "Dit wordt de beste 100 meter uit de geschiedenis van het Belgische zwemmen", zegt Grandjean (volgende week 23 jaar) zonder verpinken. "Mijn plaats in die 4x100 is het doel. En als het even kan een ticket voor Londen."

  Grandjean, de Belgische recordhouder op de 50 meter vrij (22"13) en 100 meter vrij (48"82), heeft belabberde jaren achter de rug. Mede door blessureleed. De kentering kwam er toen hij de zwemclub van Antibes ruilde voor die van Marseille.

  Luikenaar Grandjean traint bijna een jaar in het zuiden van Frankrijk. "Nu voel ik me weer goed in mijn vel. Voor die verhuizing was ik altijd moe. In Antibes werd ik aan mijn lot overgelaten en zwom ik niet meer goed. Ik had er geen plezier meer in."