• home
 • video
 • pas verschenen

  Vooruitblik op start van play-offs handbal

  Sasja mist in de play-offs de geblesseerde Kevin Jacobs.

  De speeltijd heeft lang genoeg geduurd, vanaf dit weekeinde tot eind april maken titelverdediger Initia Hasselt, Tongeren, Sasja en Bocholt uit wie in mei de beslissende wedstrijden voor de landstitel spelen. Sporza-journalist Dirk Gerlo blikt terug en vooruit.

  In een notendop(je) : wat hebben de achttien speeldagen in de reguliere competitie ons geleerd ? Dat het vroeger ambitieuze Atomix Haacht nog voor de competitie begonnen was al wist dat dit seizoen een martelgang zou worden. Een afhakende sponsor, een late leegloop in de zomer met als gevolg dat het groepje overgebleven onervaren youngsters niet één keer kon winnen. Heel jammer voor de uitstraling van het handbal in eerste nationale uiteraard.

  Dat papieren titelambities niet noodzakelijk worden omgezet in resultaten op het veld ondervond Sporting Nelo. De chemie, de cohesie kwam te laat om een plaatsje bij de beste vier te bemachtigen. Nelo kan al beginnen met de voorbereiding op het volgende seizoen.

  Van over de taalgrens werd wel wat verwacht van Wezet. Uiteindelijk bracht het jonge Beyne het betere handbal en de fraaiere resultaten. Winst tegen Sporting Nelo en vooral Bocholt waren de uitschieters voor Beyne.

  Tongeren, Hasselt, Sasja of Bocholt?

  Al vrij snel werd duidelijk dat Tongeren, Initia Hasselt, Sasja en Bocholt play-off I zouden bevolken. De voorbije maanden was dit kwartet duidelijk regelmatiger dan de rest, wat leidde tot een competitie die toch meer spankracht had mogen hebben.

  Tongeren verloor in de reguliere competitie maar één keer, leek onaantastbaar, maar door het uitvallen van Sasa Dukic met een polsbreuk ging wel wat offensieve kracht verloren. Tongeren heeft een brede kern, kan in moeilijke situaties op vaste patronen terugvallen en kan vlot wisselen zonder groot verlies aan kwaliteit.

  De uitschakeling door Hasselt in de halve finales van de Beneluxliga heeft er ongetwijfeld voor gezorgd dat Tongeren weer helemaal bij de les is bij het begin van de eindronde.

  Hasselt heeft net als Tongeren een sterk uitgebalanceerde kern, er is een dubbele bezetting op alle plaatsen. Hasselt begon als kampioen een beetje in slow motion aan de competitie, de gedrevenheid van het vorige seizoen was weg.

  Na de winterstop draait het weer een pak beter. Net op tijd lijkt Hasselt het frisse, creatieve handbal gevonden te hebben dat nodig is om Tongeren met gelijke wapens te bekampen.

  Sasja draaide een prima seizoen tot nu toe. Bijna probleemloos plaatste het zich voor de eindronde, de doelstelling die vooropgesteld was. Sasja begint als underdog aan de Final Four. Coach Alex Jacobs ziet voor Sasja vooral een rol als ‘scheidsrechter’ weggelegd. De titel lijkt door een gebrek aan ervaring nog te hoog gegrepen, het uitvallen van Kevin Jacobs met een duimbreuk komt erg ongelegen.

  Bocholt ten slotte beleefde een seizoen met ups en downs. Een zo goed als zeker startbewijs voor de eindronde van de Beneluxliga werd nog te grabbel gegooid. Het gerommel in de kleedkamer leidde tot het vertrek van coach Robin Gielen. Stan Backus nam over en met de belangrijkste weken van het jaar in aantocht is Bocholt de gevaarlijke outsider in het titeldebat.