• home
 • video
 • pas verschenen

  Leinders: "Ferrari wordt niks volgens mij"

  Beluister de vooruitblik van Bas Leinders in de twee audiostukken links naast de foto.

  Komend weekend begint het nieuwe Formule 1-seizoen. Bas Leinders, ooit reserve- en testrijder voor Minardi, bespreekt in een vooruitblik de ploegen, rijders, de Grote Prijs van België en Jérôme D'Ambrosio. Morgen blikken we nog vooruit met D'Ambrosio.

  De prognoses van Bas Leinders:

  • Red Bull heeft nog altijd de snelste auto
  • McLaren is de grootste uitdager van Red Bull
  • Rosberg en Schumacher (Mercedes) kunnen podium halen
  • Lewis Hamilton wordt wereldkampioen
  • Jérôme D'Ambrosio moet blijven werken
  • Spa laten alterneren met Frankrijk zou zeer dom zijn

  "McLaren grootste uitdager van Red Bull"

  Uit de wintertesten vallen niet veel conclusies te trekken, meent Leinders. "Red Bull leek even minder goed, maar dan zijn ze toch nog met interessante ontwikkelingen gekomen", zegt Leinders.

  "Ik denk dat Red Bull (foto) het toch weer goed zal doen en dat ze in dat team een beetje aan "sandbagging" hebben gedaan: bewust wat trager rijden dan ze kunnen."

  "De ontwerper bij Red Bull is ook een genie, zodat het voor de andere teams opnieuw heel moeilijk wordt om het niveau van Red Bull te benaderen."

  Ferrari, dat wordt volgens Leinders weer niks dit jaar. "Op een bepaald moment neem je in je ontwikkeling een beslissing, omdat je denkt dat dat de juiste oplossing is."

  "En als je iets nieuws uitvindt, ben je daar trots op en ga je daarop voortwerken. En dat is ook een beetje het geval bij Ferrari. Ze hebben daar de bal misgeslagen."

  "Rosberg is een toekomstige wereldkampioen"

  Wat met de andere teams? "De verrassing is voor mij Lotus, het vroegere Renault, dat het bijzonder goed doet in de testen. Al denk ik wel dat McLaren (met Lewis Hamilton en Jenson Button, red) de grootste kanshebber is om Red Bull te verslaan."

  Leinders ziet het ook wel zitten voor Mercedes, de ploeg van Nico Rosberg (foto) en Michael Schumacher. "Ze doen het beter dan vorig jaar."

  "Rosberg en Schumacher kunnen volgens mij het podium halen en af en toe meespelen voor een overwinning. Ik denk dat dit een sleuteljaar wordt voor Mercedes, dat in de goeie richting gaat."

  "Ik zie in Rosberg een toekomstige wereldkampioen. Zet hem bij Red Bull in de plaats van Sebastian Vettel en hij was al minstens één keer wereldkampioen geworden."

  Vettel, de naam is gevallen. Binnen Red Bull is er nog altijd de strijd Vettel versus Webber. "Vettel zal volgens mij de bovenhand blijven hebben. Mark Webber is een goeie rijder, maar in de races gaat hij niet altijd diep genoeg."

  "Ik zet mijn geld op Lewis Hamilton"

  Dé vraag dan: wie wordt er wereldkampioen? "Ik zet mijn geld op Lewis Hamilton", zegt Bas Leinders. "Hij heeft twee moeilijke jaren achter de rug en zijn honger zal het grootst zijn."
  "Hij heeft zijn entourage aangepast en heeft een nieuwe manager. Een Belg. Die heeft ook nog met onder anderen Mika Häkkinen gewerkt en heeft dus voldoende ervaring. Hij zal voor stabiliteit zorgen."

  "Het zal er wel eens uitkomen voor D'Ambrosio"

  Jérôme D'Ambrosio heeft een jaar als rijder van het circuit mogen proeven en is dit jaar testrijder. Een stap terug? Niet noodzakelijk, vindt Leinders. "Want Lotus is een topteam."

  "Dat hij in zo'n team derde rijder kan zijn, is een goeie zaak. Er zijn genoeg goeie voorbeelden. Alonso en Massa hebben ook eerst bij een kleiner team gereden en zijn daarna testrijder bij een topteam geworden. Zij hebben kunnen doorgroeien bij een groot team."

  "D'Ambrosio zal een achttal vrijdagen kunnen rijden, dat is zeker niet slecht. Hij heeft vorig jaar een mooie kans gekregen en krijgt die nu weer. Hij moet gewoon blijven werken en het zal er wel eens uitkomen."

  Bij Lotus zal hij met oud-wereldkampioen Kimi Räikkönen werken. Zal hij van de Fin veel kunnen opsteken? "Räikkönen is een atypische rijder, Jérôme zit helemaal anders in elkaar. Ik denk dat hij zich meer aan iemand als Alonso kan spiegelen."

  "Spa laten alterneren met Frankrijk is dom"

  Tot slot hebben we het met Leinders ook nog even gehad over de Grote Prijs van België. Er gaan immers stemmen op om Spa te laten alterneren met Frankrijk: het ene jaar in België en het andere in Frankrijk dus.

  "Dat zou zeer dom zijn", zegt Leinders. "F1-baas Bernie Ecclestone heeft aangegeven dat er minder GP's in Europa zullen zijn en dat ze meer naar nieuwe landen zullen gaan, zoals China, Maleisië en  Bahrein. Mogelijk keert het circus ook terug naar de Verenigde Staten."

  "Als er minder GP's in Europa zijn, zullen mensen die graag F1 willen bijwonen, verder reizen. Als Spa op de kalender blijft, zal er meer volk komen en kun je zelfs winst maken met de GP van België. En de kans is volgens mij groot dat Spa blijft, want het is een supercircuit en de teams en rijders komen graag naar Spa."