• home
 • video
 • pas verschenen

  Francesco Chicchi spurt het snelst op Nokereberg

  Francesco Chicchi wint met ruime voorsprong.

  Francesco Chicchi heeft Nokere Koerse op zijn erelijst gezet. De Italiaan van Omega Pharma-Quick Step won de massasprint op één been voor Kris Boeckmans. De Belg van Vacansoleil moest van te ver komen en kwam vloekend over de finish.

  De wedstrijd begon op de markt van Ronse met een minuut stilte ter herdenking van de busramp in Zwitserland. Het duurde daarna bijna 80 kilometer voor het peloton een groep van twaalf renners liet wegrijden.

  Met Dehaes, Van Dijk en Blythe telde die enkele snelle mannen, maar Rabobank en Landbouwkrediet sloegen nooit in paniek in de achtervolging. De voorsprong werd dan ook nooit groter dan twee minuten. In de plaatselijke rondes was het liedje van de twaalf uit.

  Ook een groepje met onder anderen Eeckhout, Schumacher, Staf Scheirlinckx en Jacobs was geen lang leven beschoren. De sprintersploegen namen het heft in handen: er moest en zou zoals de traditie het voorschrijft gesprint worden op de Nokereberg.

  De snelle Démare, een van de favorieten, kon door een valpartij in de laatste twee kilometer zijn kansen niet verdedigen in de sprint. Ook andere kanshebbers, zoals Theo Bos, werden hierdoor opgehouden.

  Chicchi werd perfect gepiloteerd door zijn ploegmaats van Omega Pharma-Quick Step. Op een slinkse manier sloeg hij een kloofje, Boeckmans kwam te laat en sloeg op zijn stuur. Een begrijpelijke frustratie, want de Vacansoleil-Belg grossiert in tweede plaatsen. In 2010 greep hij er ook al eens naast in Nokere Koerse.

  Chicchi: "Het team geloofde in mij"

  Francesco Chicchi is de eerste Italiaanse winnaar van Nokere Koerse. "Ik kende de aankomst, omdat ik hier al een paar keer reed. De finish is echt speciaal: bergop en op kasseien."

  "Ik kon op het gepaste moment uit het wiel van mijn ploegmakkers komen. Het team geloofde in mij en werkte keihard. Ik ben dan ook gelukkig dat ik het heb kunnen afmaken."

  Boeckmans: "Speciaal naar de kapper voor het podium"

  Kris Boeckmans was ontgoocheld met zijn tweede plaats. "Ik ben dinsdag speciaal naar de kapper geweest om er mooi uit te zien op het podium. Helaas sta ik niet waar ik wou staan."

  "Maar ik ben toch tevreden met mijn wedstrijd. Vacansoleil heeft uitstekend werk geleverd. Meer dan een tweede plaats zat er niet in. Chicchi was in de spurt al vertrokken toen ik moest aangaan."