meest recent

800-meterloper Van den Broeck naar WK-finale

za 10 maart 2012 11:01
Jan Van den Broeck is dolgelukkig met zijn plaats in de finale.
Jan Van den Broeck heeft zich geplaatst voor de finale van de 800 meter op het WK indoor in Istanbul. Na een val van de Pool Lewandowski rukte hij op naar een knappe tweede plaats in de halve finales. Zondag loopt Van den Broeck de finale op zijn 23e verjaardag. "Fantastisch!"

Met een plaats in de halve finales had Jan Van den Broeck zijn doel al bereikt op het WK. Hij doet beter dan verhoopt. Hij finishte als tweede in zijn halve finale en strijdt zondag om 15.20u voor de medailles.

In de tweede reeks van de halve finales posteerde Van den Broeck zich achteraan in de groep. De Amerikaan Rutt bepaalde het tempo, met de Keniaan Lalang en de Pool Lewandowski - de twee favorieten in deze halve finale - in zijn zog.

Bij het ingaan van de laatste ronde struikelde en viel outdoor-Europees kampioen Lewandowski. Van den Broeck was plots derde en met een sterke spurt ging hij nog voorbij Lalang.

Van den Broeck finishte knap als tweede in 1'48"90, anderhalve seconde boven zijn persoonlijk record (1'47"19). Zondag, op zijn 23e verjaardag, loopt hij de finale.

"Ik sta in de top 6 op een WK: fantastisch!", zegt Van den Broeck. "Die val gaf me een adrenalinestoot. Ik kon die gelukkig ontwijken."

"Aan de loopstijl van Lalang zag ik dat hij niet explosief genoeg was om me voor te blijven. Ik hoorde mijn broer roepen in de laatste rechte lijn. Dan vlieg je. Ik werd gek."

Uitslag halve finales 800 meter (reeks 2)

1. Michael Rutt (VS) - 1'48"88
  2. Jan Van den Broeck - 1'48"90
  3. Boaz Kiplagat Lalang (Ken) - 1'49"31
  4. Raphael Pallitsch (Oos) - 1'49"42
  5. Rafith Rodriguez (Col) - geen tijd
  6. Marcin Lewandowski (Pol) - geen tijd

Jan Van den Broeck plaatste zich met de traagste tijd van de 6 finalisten. De Tsjech Jakub Holusa liep de snelste tijd in de halve finales (1'47"23).