• home
 • video
 • pas verschenen

  Berings mag naar halve finales op 60m horden

  Eline Berings heeft zich overtuigend geplaatst voor de halve finales.

  Op het WK indoor in Istanbul heeft Eline Berings het goede voorbeeld van Tia Hellebaut en Jan Van den Broeck gevolgd. Berings mag naar de halve finales op de 60 meter horden. In haar reeks werd ze tweede, achter de Australische Sally Pearson. "Het ging super makkelijk."

  Berings was uitstekend weg en moest aan de finish enkel de Australische Sally Pearson voor laten gaan. Die won de reeks in 7"85, een evenaring van de beste wereldjaarprestatie van de Amerikaanse Kristi Castlin.

  Berings was tweede in 8"08, dat is een honderdste boven haar beste tijd van het seizoen. Het was ook de derde tijd van alle deelneemsters.

  "Het was een rare start", vertelt ze. "Het schot was heel moeilijk te horen. Ik dacht eigenlijk dat ik een valse start had veroorzaakt. Ik was even in de war, maar ben toch maar blijven lopen."

  "In dezelfde reeks lopen als Pearson is een uitdaging die ik nodig heb. Het ging super makkelijk. 8"08 is zeker niet slecht. Hopelijk kan ik in de halve finales nog wat sneller lopen."

  Zaterdag komt Berings in actie in de halve finales. De eerste drie van in totaal vier reeksen gaan door naar de halve finales van zaterdag, aangevuld met de vier snelste verliezende chrono's.

  Hellebaut bibbert, maar mag naar de finale

  Tia Hellebaut had in Istanbul duidelijk wat moeite met haar aanloop. Zo liet ze al een steek vallen op 1,83 meter. Maar vooral op 1,92 meter hing de uitschakeling van de olympische kampioene in de lucht. Hellebaut had drie sprongen nodig.

  Op de kwalificatiehoogte van 1,95 meter was het vertrouwen wel terug. De eerste sprong liep nog nipt mis, omdat ze de lat met haar kuiten naar beneden bracht. Maar bij haar tweede poging ging Hellebaut er wel netjes over.

  De Belgische, aan haar eerste grote kampioenschap toe na haar tweede comeback, was duidelijk opgelucht dat ze de finale bereikte. Die staat zaterdag op het menu.

  "Het was spannend, maar dan haal ik meestal mijn beste niveau. Dat is vandaag opnieuw gebleken", vertelt Tia Hellebaut aan Sporza.

  "Ik had meer sprongen nodig dan ik gehoopt had. De opwarming verliep niet vlot en ik had veel tijd nodig om mijn aanloop op punt te zetten. Die was net als in mijn vorige wedstrijden wisselvallig en onregelmatig. Mijn goeie sprongen waren wel écht goed. Dat moet ik in mijn achterhoofd houden."

  "Op 1,92 meter was ik vreselijk boos op mezelf dat ik het zover had laten komen. Maar ik had niet veel keuze: ik moest erover. Als alles klopt, dan is mijn sprong goed. In de finale moet ik gewoon aanlopen en springen en wat versnellen in mijn aanloop. Dat komt er voorlopig niet echt uit. Hopelijk gaat dat zaterdag wat vlotter."

  Van den Broeck stoot door als reekswinnaar

  Jan Van den Broeck leek zich in zijn reeks op de 800 meter wat weg te laten drukken door zijn tegenstanders, maar hij rukte tijdens zijn race - de traagste van alle reeksen - gestaag op en nam in de laatste rechte lijn de kop.

  Hij bleef Lewandowski voor en plaatste zich samen met die Pool voor de halve finales. Die worden zaterdag gelopen.

  "Ik voelde me enorm goed", vertelt Van den Broeck aan Sporza. "Door de trage start was er veel gewriemel, maar ik bleef rustig. Ik wist dat ik tweede moest worden om door te gaan. Ik ga nu alles geven. Mijn kansen zijn klein, maar ze zijn er wel."

  Startschot baart atleten zorgen

  Er is wat aan de hand met het startschot in Istanbul. De echo ervan speelt de deelnemers parten. Zo lieten twee favorieten op de 60 meter bij de mannen zich ringeloren. Hun reactietijd was veel te traag. "De klank in de luidsprekers is slecht. Er zijn twee echo's", luidt het.