• home
 • video
 • pas verschenen

  Westra verrast de kleppers in Parijs-Nice

  Lieuwe Westra reed weg op de slotklim.

  Lieuwe Westra heeft de vijfde rit in Parijs-Nice gewonnen. De Nederlander van Vacansoleil-DCM was de sterkste op de slotklim. Zijn ploeggenoot Frederik Veuchelen zat in de vlucht van de dag, wat hem de bolletjestrui opleverde.

  Frederik Veuchelen was vanochtend met een plannetje opgestaan: meeglippen in de vlucht met de bergtrui in het achterhoofd. Arashiro, Le Lay en Clarke waren zijn drie metgezellen.

  Razendsnel liep de voorsprong op tot zes minuten, daarna vond Team Sky het welletjes. Ondertussen was Veuchelen zoals gepland op elke beklimming als eerste bovengekomen. Hij verdringt hierdoor Mate als bergkoning van deze Parijs-Nice.

  Toen de punchers Mende en meer bepaald de Montée Laurent Jalabert (genoemd naar de Franse ex-prof die er in de Tour 1995 triomfeerde) roken, slonk de voorsprong van de vluchters zienderogen. Aan de voet werd Veuchelen als laatste teruggefloten.

  Movistar had in de achtervolging zijn intenties duidelijk gemaakt: alles op Valverde. Maar de Spanjaard stak zich weg op de klim zelf. Noch Valverde noch Wiggins of Leipheimer had een antwoord op de snedige demarrage van Westra. De Nederlander sloeg meteen een groot gat, dat nooit meer overbrugd werd.

  Westra genoot met volle teugen van zijn zege, maar hij vergat zo tot op de eindstreep door te rijden. Hij verloor hierdoor enkele kostbare seconden, die in de eindafrekening wel eens van belang kunnen zijn. Dankzij zijn derde plaats mag Wiggins nog een dag langer in het geel rijden.

  Westra: "Parijs-Nice winnen? Waarom niet?

  Lieuwe Westra heeft de toprenners verrast. "Het is een grote dag in mijn carrière", zegt de Nederlander. "Een rit in Parijs-Nice winnen is super."

  "Ik was niet goed aan het seizoen begonnen, maar de laatste dagen gaat het beter. Sinds ik in Spanje ben gaan wonen, klim ik beter. Ik weeg vier kilo minder in vergelijking met vorig jaar."

  "Ik voelde me goed in de slotklim. Wiggins ging niet hard. Na zijn aanval probeerde ik het. Ik nam meteen 100 meter, ongelooflijk. Parijs-Nice winnen? Waarom niet. In de afsluitende tijdrit op de Col d'Eze weet je nooit."

  Parijs-Nice (Fra-WorldTour)