• home
 • video
 • pas verschenen

  Meersman schiet raak in Parijs-Nice

  Dinsdag was Gianni Meersman derde, vandaag wint hij de etappe.

  Gianni Meersman (Lotto-Belisol) heeft de vierde rit gewonnen in Parijs-Nice. In een lastige sprint was hij sneller dan de Sloveense kampioen Bole en de Nederlander Westra. "Eindelijk heb ik die grote zege te pakken", zegt Meersman. De Brit Bradley Wiggins blijft leider.

  Lotto-Belisol was op de afspraak in de ontsnapping van de dag: Bart De Clercq knutselde met zijn vier kompanen Péraud (Fra), Fédrigo (Fra), Howard (Aus) en Mate (Spa) een marge van 5,5 minuut in elkaar.

  Maar de oranje jongens van Rabobank lieten niet betijen. Ze wilden Luis Leon Sanchez aan de overwinning helpen en deden, geholpen door Lampre, een ontsnapping van 150 kilometer teniet.

  Op 20 kilometer van de finish kon alles van voren af aan beginnen. Net voor een colletje van derde categorie schudde Thomas De Gendt stevig aan de boom. De bolletjestrui sprokkelde een kleine voorsprong van om en bij 20 seconden.

  Maar die bonus volstond niet voor winst, want het peloton hield er een strak tempo op na en vatte De Gendt op een lastig stuk bij de lurven. In volle finale kon Andreas Klöden nog even ontsnappen, maar ook zijn poging was geen lang leven beschoren.

  Het werd een sprint en daarin leverde Gianni Meersman, gisteren al derde, op het juiste moment de juiste inspanning. De 26-jarige Belg van Lotto-Belisol liet iedereen zijn hielen zien en mocht het zegegebaar maken. Het is zijn tweede succes van het seizoen, na een ritoverwinning in de Ronde van de Algarve.

  Meersman: "Wachten wachten"

  "Eindelijk heb ik die grote overwinning", ving Sporza na de finish een zielsgelukkige Gianni Meersman op.

  "Ik dacht aan de rotonde dat ik te ver zat. Maar ik wist ook dat de finish licht bergop ging en het tegenwind was. "Wachten, wachten", dacht ik. Op 150 meter ging ik vol aan."

  "Dat ik moest wringen om vooraan te blijven? Als je goeie benen hebt, dwing je dat geluk af."

  "Ik ben blij dat ik eindelijk blessurevrij ben en ik de koersen kan winnen zoals ik dat hoopte toen ik klein was. Ik wil nog goed zijn in de Waalse klassiekers en wil ook een Giro-rit winnen."

  Parijs-Nice (Fra-WorldTour)