• home
 • video
 • pas verschenen

  Cavendish geeft iedereen het nakijken in Kuurne

  Marc Cavendish maakt zijn favorietenrol waar.

  Mark Cavendish heeft Kuurne-Brussel-Kuurne op zijn palmares bijgeschreven. De Britse wereldkampioen van Sky won autoritair in de massaspurt, voor Goetarovitsj en Van Hummel. "Ik voelde me nochtans niet goed, ik moest een paar keer overgeven", reageerde Cavendish.

  Dankzij het sterke deelnemersveld had deze 65e editie van Kuurne-Brussel-Kuurne alles weg van een vlakke etappe in de Ronde van Frankrijk.

  Na een snelle aanhef raakte een groep van zeven renners weg. De gretige Van Avermaet en de onverwoestbare Eeckhout kregen het gezelschap van Baugnies, Barbé, Devillers, Van Hoecke en de Fransman Fouchard.

  Het peloton hield zijn achterstand binnen de perken tot op de Oude Kwaremont de koers openbrak. Met Boonen, Farrar en Ballan maakte schoon volk de sprong naar voren, maar onder impuls van Lotto-Belisol en Vacansoleil liep alles samen.

  Onder anderen Eeckhout, Ghyselinck, Delfosse en Chavanel wilden het er toch nog eens op wagen en bundelden hun krachten in de finale.

  Maar in de plaatselijke ronden hield Sky de koplopers onder controle en met de helpende hand van Rabobank en Lotto was  de massasspurt onafwendbaar. Daarin deed wereldkampioen Cavendish zijn naam alle eer aan.

  Cavendish is zo de eerste wereldkampioen die Kuurne-Brussel-Kuurne op zijn naam schrijft sinds Johan Museeuw in 1997.

  Cavendish: "Moest overgeven in de koers"

  Mark Cavendish maakte het ploegwerk af in de sprint. "Het team was fantastisch vandaag. Ik heb geen meter in de wind gereden. De laatste 50 kilometer heeft het team op kop gereden. Ik ben heel trots."

  "In Oman liep het niet goed en ik heb me toen boos gemaakt. Maar als je zo afgeleverd wordt, dan moet je wel winnen. Ik moest vroeger dan verwacht aangaan, maar ik heb het volgehouden."

  "Ik voelde me nochtans niet zo goed in de koers. Ik moest een paar keer overgeven, maar op het einde kwam ik er weer door. Ik voelde dat ik de kracht had om het af te maken", zei Cavendish.

  Boonen: "Koers is nooit echt begonnen"

  Tom Boonen probeerde de schifting door te voeren in de heuvelzone. Dat lukte, maar een spurt was onafwendbaar. "De koers is nooit echt begonnen", zei hij.

  "In de bergzone zijn we even weggereden maar Sky was daar de stoorzender. In de finale was het gewoon wachten op de massasprint. Kuurne-Brussel-Kuurne is afhankelijk van het weer, maar er was te weinig wind", vertelde Boonen.

  "Met het oog op de klassiekers hoef ik mij geen zorgen te maken. Alles loopt goed. De komende weken moet ik me goed verzorgen en niet ziek worden. Ik heb het gevoel dat alles in orde komt."

  Greipel: "Ik heb niet eens gesprint"

  André Greipel zat in het wiel van Mark Cavendish, maar raakte bij het begin van de spurt ingesloten. "Ik heb eigenlijk niet eens gespurt. Jammer, want de ploeg heeft hard gewerkt", zei Greipel.

  "Ik zat perfect in het wiel van Cavendish en op 300 meter van de finish dacht ik dat ik niet kon verliezen. Van Hummel heeft er met zijn manoeuvre anders over beslist", zei de Lotto-Belisol-spurter.

  "Door Van Hummel had ik geen plaats en was mijn spurt eigenlijk meteen voorbij. Ik heb twee seconden te lang gewacht om te versnellen en ik raakte ingesloten. Ik had zelf sneller moeten aangaan."