• home
 • video
 • pas verschenen

  Jonge Vanmarcke vloert Boonen in Omloop

  Van Marcke triomfeert op het Sint-Pietersplein.

  0 / 0

  Van Marcke triomfeert op het Sint-Pietersplein.

  Sep Vanmarcke heeft de Omloop Het Nieuwsblad, de openingswedstrijd van het Belgische wielerseizoen, gewonnen. Meteen goed voor zijn eerste profzege. De 23-jarige Belg van Garmin rekende in de spurt af met een sterke Tom Boonen en Juan Antonio Flecha. "Toen ik over Boonen ging, geloofde ik mijn ogen niet. Ik klop de grote held", zei Vanmarcke.

  Zeven renners kleurden de eerste 150 kilometer van de Omloop. Vandousselaere was de enige Belg in de kopgroep. Hij had het gezelschap van Westra, Boucher, Haller, Ricci, Van Groen en Vachon.

  De vluchters kregen bijna 12 minuten cadeau. Tot Omega Pharma-Quick Step het welletjes vond. Stijn Vandenbergh halveerde bijna in zijn eentje de voorsprong.

  Voorin bleef de moedige Vandousselaere over met Westra. De Nederlander kreeg op de Eikenberg een tik van een toeschouwer. Achterin werd het peloton opgeschrikt door enkele valpartijen.

  In de achtergrond trok Tom Boonen door op zijn Taaienberg, op 50 km van de streep. Onder meer Flecha, Hayman, Vanmarcke, Breschel, Hushovd en Devenyns haakten hun wagonnetje aan bij een indrukwekkende Boonen.

  De vroege vluchters werden opgeraapt en achtergelaten. Boonen, Devenyns, Vanmarcke, Hushovd, Flecha, Hayman en Breschel mochten strijden om de overwinning. Gilbert was niet mee en had pech.

  Op de Paddestraat moesten Hushovd en Breschel verrassend lossen. Vanmarcke moest iets proberen en deed dat op de Lange Munte. Maar Boonen eraf rijden, lukte niet. Met Flecha reed het tweetal naar de streep in Gent.

  De sprint werd een tactisch steekspel, Boonen hield alles onder controle. Hij leek gewonnen spel te hebben, maar de laatste 50 meter waren er te veel aan. Vanmarcke remonteerde Boonen nog en won verrassend.

  Emotionele Vanmarcke: "Ik geloofde mijn ogen niet"

  Sep Vanmarcke is pas 23. Zijn eerste zege bij de profs mag er zijn. "Afgelopen winter praatte ik met de ploegleiding. Ik moest een stap vooruit zetten. Proberen om op het podium te komen. Maar om dan meteen de Omloop te winnen..."

  "Ik heb vaak geprobeerd om Boonen eraf te rijden, maar het lukte niet. Je weet dat je in een spurt met hem weinig kans maakt. Maar als ik een topdag heb, weet ik dat ik ook goed kan spurten."

  "Ik ging over Flecha en spurtte makkelijk naar Boonen toe. Ik geloofde mijn ogen niet. Ik klop Tom Boonen, de grote held." Op het einde van het gesprek met Sporza vloeiden de eerste tranen.

  Vanmarcke: "Ik heb al veel pech gehad en blessures. Maar ik ben altijd blijven vechten. Dit is ongelooflijk."

  Garmin-ploegleider Van Lancker: "Man voor de toekomst"

  Eric Van Lancker is ploegleider van Sep Vanmarcke bij Garmin. Hij glunderde in de Sporza-studio in Gent. "Toen ik zag dat Boonen enkele keren een grimas trok hebben we alles op de spurt gezet."

  Vanmarcke werd vorig seizoen geteisterd door een blessure aan zijn achillespees. Wordt dit zijn voorjaar? "Ik denk wel dat Sep de man wordt voor de toekomst, zeker in Vlaanderen en Parijs-Roubaix."

  "Maar maak van hem nu nog geen winnaar van de Ronde of van Roubaix. Laat Sep nu eerst maar genieten van zijn overwinning. Wedstrijden van 200 kilometer liggen hem nu. In de toekomst zien we wel."