• home
 • video
 • pas verschenen

  Boonen: "Heb me mispakt aan de sprint"

  Tom Boonen slaagde er ook in zijn elfde deelname aan de Omloop niet in om de lege vlek op zijn palmares te vullen.

  Tom Boonen was de te kloppen man in de Omloop Het Nieuwsblad, maar trapte met de finish in zicht op zijn adem. "Alle lof voor Sep Vanmarcke, van hem sta ik niet te kijken", reageerde de topfavoriet achteraf. Ook Flecha was in "zijn" koers onder de indruk van de winnaar.

  Tom Boonen (Omega Pharma-Quick Step) liet zich in de sprint ringeloren door Sep Vanmarcke. "Ik heb vanochtend de aankomst nog bekeken, maar toch heb ik me laten vangen", sprak Boonen.

  "Ik dacht dat ik op het goeie moment vertrok, maar ik vertrok en viel stil. De koers was 50 meter te lang. Ik had kunnen winnen. Mijn conditie is goed, maar in topvorm ben ik nog niet."

  "Vanmarcke? Ik sta er niet van te kijken. Hij was enorm sterk, dat had ik op Lange Munte al gevoeld. Ik mispakte me in de spurt omdat ik te snel aanzette. Maar alle lof voor de winnaar."

  Flecha: "Vanmarcke imponeert"

  Juan Antonio Flecha was de derde sterke man van deze 67e Omloop. De Spanjaard staat voor de vijfde keer in zes jaar op het podium in Gent. "Je kunt inderdaad zeggen dat dit mijn koers is."

  "Maar alleen de smaak van de overwinning is zoet. Maar goed, ik ben content met mijn koers en mijn derde plaats." Flecha zag een indrukwekkende Vanmarcke, maar verrast is hij zeker niet.

  "Je ziet dat die jongen enorm veel talent heeft in zulke wedstrijden. Hij is iemand die imponeert. Dat hij Boonen in de spurt klopt, verrast me wel. Zo zie je maar: de koers gaat tot de finish.

  Gilbert: "Mis nog enkele procenten"

  Philippe Gilbert reed een onopvallende koers. De BMC-renner werd achtervolgd door pech op de Eikenberg en kwam vervolgens niet meer in het stuk voor.

  "Ik reed lek op 200 meter van de top. Mijn mechanicien stond links, maar ik stond rechts. Ik moest wachten tot het hele peloton gepasseerd was. Ik dacht dat het over was, maar ben toch blijven rijden. Plots zag ik het peloton weer opdoemen en kon ik opnieuw aansluiten. De overwinning was dan al wel weg."

  "Ik had geen goeie benen vandaag", was Gilbert eerlijk. "Ik zat altijd te ver. Ik mis duidelijk nog enkele procenten."

  Haussler: "Dit had ik niet verwacht"

  "Om eerlijk te zijn: ik had niet verwacht dat Sep zou winnen", sprak Heinrich Haussler, teammaat van winnaar Sep Vanmarcke bij Garmin, na de koers.

  "Vanmorgen bij de tactische bespreking zei Sep: "Ik voel me goed, ik wil mijn kans gaan", zei hij. "Oké, we beschermen Sep", antwoordde de ploegleider. Voor de Taaienberg zei ik hem dat hij moest meeglippen als Boonen zou gaan."

  "Sep voorop was het ideale scenario voor ons. Wij hoefden geen werk op te knappen en konden gewoon de sprint afwachten. Dit is een perfecte manier om aan de klasskiers te beginnen."

  Meer reacties en nieuws uit de Omloop:

  • Björn Leukemans (kwam ten val op de Kruisberg, de vijfde helling van de dag): "Hoe ik me voel? Gebroken." Leukemans kwam over de streep met bloed aan zijn handen en een gezwollen elleboog. "We reden met heel de ploeg goed vooraan, tot iemand een verkeerd manoeuvre. Ik kon hem niet ontwijken en ging over de kop. Nu zeg ik wel "oef", want het had veel erger kunnen zijn."
  • John Lelangue (BMC-ploegleider): "Het was niet slecht. We hadden Hushovd vooraan, maar we misten daar een extra mannetje. Dat wij nog niet wonnen in 2012 is geen probleem. Vorig jaar kwam onze eerste overwinning ook pas in de Tirreno. Ik maak de rekening pas op het einde van het seizoen."
  • Kurt Hovelijnck kwam zwaar ten val op de kasseien in Etikhove. De 31-jarige renner van Landbouwkrediet werd naar het ziekenhuis gebracht, maar gelukkig viel de schade mee. "Kurt heeft veel geluk gehad. Hij heeft alleen snijwonden aan zijn elleboog en aan zijn knie. Normaal  gezien zien we hem snel terug", zegt zijn ploeg in een mededeling.
  • Lars Boom kwam dan weer ten val op de Taaienberg. Hij botste op Tom Boonen. "Ik wilde het initiatief nemen en Boonen langs rechts voorbijgaan. Dat was de verkeerde  kant. Er was geen ruimte, waardoor ik viel." Boom heeft alleen schaafwonden. "Het gevoel is goed, want ik zat op de juiste plaats op het juiste moment. Alleen was ik wat dom."