• home
 • video
 • pas verschenen

  "De nieuwe Ronde en het WK liggen Gilbert"

  Het klassieke wielervoorjaar komt eraan. Wij peilden, in verschillende thema's, bij onze kenners naar hun verwachtingen. Vandaag hebben Karl Vannieuwkerke, Michel Wuyts, Renaat Schotte, Carl Berteele, Christophe Vandegoor en José De Cauwer het over Philippe Gilbert.

  Alle zes zijn ze het erover eens dat het wel heel straf zou zijn, als Gilbert het even goed doet als in 2011. "Als hij al maar de helft wint, heeft hij al een boerenjaar", zegt Karl Vannieuwkerke. "Ik denk dat hij één klassieker wint en wereldkampioen wordt."

  Carl Berteele gaat er concreter op in: "Alleen als hij de Ronde van Vlaanderen wint en wereldkampioen wordt, evenaart hij 2011. Dat zou dezelfde waarde hebben."

  Gilbert is ook bij BMC gewoon de kopman

  Gilbert is in een superploeg terechtgekomen, maar is ook daar een van de grote mannen, zoniet dé grote man. "Hij is kopman, dat spreekt voor zich", zegt Michel Wuyts.

  "Hij heeft er ook de juiste leeftijd voor", vult José De Cauwer aan. "En met Hushovd en Van Avermaet heeft hij een oudere en een jongere schaduwkopman."

  Wuyts: "Van Hushovd weet Gilbert ook wel dat Parijs-Roubaix de enige klassieker is die die nog kan winnen. En laat dat nu net die wedstrijd zijn die hem het minst ligt."

  Christophe Vandegoor: "Hushovd is nog niet de man die op tafel mag slaan. Hij is wereldkampioen geworden en heeft de Omloop gewonnen, maar Gilbert heeft veel meer klassiekers gewonnen."

  "Met zijn status is hij de koning binnen de ploeg", zegt Vannieuwkerke. "Maar ze zullen niet allemaal voor hem rijden", zegt Berteele. Hoe dan ook, Gilbert is slim genoeg om te weten in welke koers hij kopman is en in welke niet, menen beiden.

  "Liever twee keer Luik dan Luik en de Ronde"

  Gilbert kan de (nieuwe) Ronde van Vlaanderen winnen, weten ze allemaal. "De Paterberg en de Kwaremont, die liggen hem enorm." Maar iedereen denkt dat hij het dit jaar nog niet zal proberen.

  "Ik denk dat hij moet doen wat hij goed kan en dat is: excelleren in de klimklassiekers", zegt Renaat Schotte. "Hij heeft me vorig jaar gezegd dat hij liever twee keer Luik wint dan één keer Luik en één keer de Ronde", zegt Vannieuwkerke.

  Gilbert zou dromen van de olympische wegrit, maar vooral de Tour-start in zijn Luik en het WK in Valkenburg zijn met stip genoteerd. "Al weet ik niet of hij de Tour moet rijden", zegt Wuyts.

  "Want voor het WK moet hij de Vuelta rijden. Niet helemaal, maar hij moet hem toch in de benen hebben. En de Tour en de Vuelta? Dat is wel erg veel."

  Allemaal zien ze Gilbert in Valkenburg minstens op het podium eindigen. Wuyts: "Er komen voor hem twee dikke kansen aan om wereldkampioen te worden: nu in Valkenburg, maar vooral volgend jaar in Firenze. De klim van Firenze naar Fiesole is lastig en is daar voor Gilbert klaargelegd."

  Bekijk de video's

  Karl Vannieuwkerke, Renaat Schotte, Carl Berteele, Christophe Vandegoor, Michel Wuyts en José De Cauwer bespreken nog meer over Gilbert, zijn ploeg, zijn ambities en zijn uitdagers. Bekijk de video's bovenaan in dit artikel in het multimediavlak.

  De volgende dagen komen deze thema's nog aan bod in de voorbeschouwing:

  • Tom Boonen
  • de andere Belgen
  • de buitenlanders
  • de nieuwe Ronde van Vlaanderen