• home
 • video
 • pas verschenen

  Armstrong: "Ik feliciteer de onderzoeksrechter"

  Lance Armstrong heeft in een verklaring gereageerd op het nieuws dat de openbare aanklager hem niet langer zal vervolgen. "Het is de juiste beslissing", zegt de zevenvoudige Tourwinnaar. Het Usada wil het onderzoek voortzetten.

  De Amerikaanse speurders hebben twee jaar gezocht naar sporen van dopinggebruik bij US Postal, de Amerikaanse ploeg van onder meer Lance Armstrong, Floyd Landis en Tyler Hamilton.

  Dat onderzoek was er gekomen na verklaringen van Landis en Hamilton. Vrijdag raakte bekend dat het onderzoek werd stopgezet.

  "Ik ben blij te horen dat de Amerikaanse onderzoeksrechter heeft beslist om zijn onderzoek stop te zetten", zegt Armstrong. "Het is de juiste beslissing en daarvoor feliciteer ik hem."

  "Ik kijk uit naar mijn verdere leven als vader, atleet en voorvechter in de strijd tegen kanker, zonder afleiding." Armstrong, zevenvoudig Tourwinnaar, heeft dopinggebruik altijd ontkend. De Amerikaan reed vorig jaar zijn laatste wedstrijd met de Tour Down Under.

  Usada: "Wij zetten ons onderzoek voort"

  De beslissing van de openbare aanklager betekent niet dat Lance Armstrong al op beide oren kan slapen. Het Usada (Amerikaanse antidopingagentschap) is niet van plan om het onderzoek te stoppen.

  "Het is de taak van Usada om een propere sport te beschermen", laat het Usada weten. "De openbare aanklager daarentegen moet erover waken dat specifieke dopingwetten worden nageleefd."

  "Wij zetten het onderzoek naar doping in de wielersport voort. We kijken ernaar uit om de informatie die is vrijgekomen tijdens het onderzoek te bestuderen en te gebruiken."