• home
 • video
 • pas verschenen

  Voetballen is veiliger geworden

  Racing Genk-speler Jelle Vossen grijpt naar zijn linkerenkel.

  Het aantal blessures bij Belgische voetballers is in tien jaar met 21% verminderd. Dat blijkt uit een studie van het Universitair Ziekenhuis Leuven in samenwerking met de Belgische voetbalbond. De voornaamste oorzaak is dat winterwedstrijden sneller afgelast worden.

  In het seizoen 2009-2010 zijn bij de 415.934 aangesloten spelers 24.801 blessures vastgesteld. In 1999-2000 waren er dat 31.563 bij 417.462 leden, een daling van 21 procent. Dat tegenwoordig vijf keer meer winterwedstrijden worden afgelast dan vroeger is de hoofdoorzaak.

  Het blessurerisico is het grootst wanneer spelers na een rustperiode de competitie hervatten. In de provinciale en regionale afdelingen is het risico op blessures 73 procent hoger dan in nationale. Dat heeft alles te maken met de staat van de velden en de fysieke voorbereiding.

  De Belgische voetbalbond wil de resultaten van deze studie gebruiken om het aantal blessures nog meer te verminderen.