• home
 • video
 • pas verschenen

  74 doden bij voetbalgevechten in Egypte

  Zowel in Port Said, thuishaven van Al-Masry, als in Cairo braken rellen uit.

  In Egypte heeft zich een voetbaldrama voltrokken. Bij supportersrellen tussen de eersteklassers Al-Masry en Al-Ahly zijn 74 mensen gestorven en 1.000 gewonden gevallen. "Het zijn afschuwelijke beelden", zegt Wadi Degla-trainer Walter Meeuws, die alles op tv zag in Egypte.

  Na hun 3-1-zege tegen Al-Ahly stormden honderden, misschien wel duizenden fans van Al-Masry het veld op.

  Wat hen bezielde is onduidelijk, maar ze gooiden met stenen, flessen en vuurwerk.

  74 mensen, onder wie supporters en agenten, kwamen om. De politie was niet bij machte om in te grijpen.

  Uit medeleven is de match in Cairo tussen Al-Ismailiya en Zamalek afgelast. Boze Zamalek-supporters hebben daarop delen van het stadion in brand gestoken.

  Meeuws: "Hierdoor wordt competitie misschien stilgelegd"

  Sporza kreeg Walter Meeuws, coach van de Egyptische eersteklasser Wadi Degla, aan de lijn. "Ik ben momenteel met mijn ploeg op afzondering", zegt Meeuws. "We hebben de wedstrijd live op tv gezien en daarna ook de rellen. Afschuwelijk."

  "Je zou denken dat die 3-1 een fantastisch resultaat was voor Al-Masry. Al-Ahly is toch de sterkste ploeg van het land. Maar na de match ontstond een veldbestorming, het was pure chaos."

  "Volgens de geruchten, ik ben er dus niet zeker van, hebben fans van Masry die van Ahly naar beneden gegooid. Dat zou het hoge dodenaantal verklaren."

  "Hooliganisme is een probleem in Egypte. Maar dit was echt niet normaal. Ik zie de beelden nog eens: dit slaat alles", zegt de Belgische oefenmeester.

  "Beide ploegen zijn niet echt rivalen, maar wie op Al-Masry moet spelen, heeft het altijd moeilijk. Hun fans zijn hevig, het is er explosief. Maar wij zijn bij een andere ploeg ook al moeten gaan lopen en zaten er een paar uur vast."

  "Ik vang het gerucht op dat deze speeldag en de volgende afgelast worden. Al-Ahly overweegt om uit de competitie te stappen. Als dat zo is, wordt de hele competitie misschien wel stilgelegd."