• home
 • video
 • pas verschenen

  "Afspraken zijn er om nageleefd te worden"

  "Desnoods zetten we die mondelinge afspraak in de toekomst op papier", zegt Rudy De Bie.

  De wielerbond schaart zich vierkant tegen het plan van Albert om 22.000 euro voor zich te houden. "Afspraken zijn er om nageleefd te worden", zegt de BWB. Bondscoach Rudy De Bie schrijft zich in in die stelling. "In wat voor een wereld leven we?"

  Het voornemen van Niels Albert om zijn WK-premie niet te verdelen onder zijn zes ploegmaats, zet kwaad bloed bij de bondstop. "Op een vergadering heeft bondscoach Rudy De Bie een afspraak gemaakt met alle renners", zegt de BWB.

  "Als iemand het daar niet mee eens was, had hij dat op dat moment moeten zeggen en niet achteraf. Bovendien is dat geen nieuwe regeling, het is een afspraak die al jaren bestaat."

  "Tenzij er renners zijn die hun premie niet opvragen, gaan we ervan uit dat de premie toch verdeeld wordt. Rudy De Bie zal snel bekijken hoe het verdermoet."

  Sporza nam contact op met Rudy De Bie. De bondscoach stelt zich vragen: "In wat voor een wereld leven we als mondelinge afspraken niet nagekomen worden? Iedereen was het vooraf eens met deze regeling. Desnoods zetten we ze in de toekomst op papier."

  Heeft De Bie geen begrip voor Albert? "Toen Niels weg was, hebben de Belgen Stybar teruggehaald. Ze zijn hun eigen kans gegaan, omdat Stybar uitgeteld was en de koers weer volledig open lag. Ze hebben Niels in de eerste strook ook geholpen, want in een andere koers zou veel sneller gereageerd zijn."

  Nys: "De afspraak is duidelijk en moet worden gerespecteerd"

  In Het Laatste Nieuws reageren enkele renners op het plannetje van Albert.

  Sven Nys: "Er is een duidelijke afspraak die moet worden gerespecteerd. Ik heb het nooit anders geweten. Het gebeurde wel eens dat een renner die de wereldkampioen meer dan de rest had geholpen een extraatje kreeg. Maar nooit was er een aanpassing in de omgekeerde richting. Iedereen ging volmondig akkoord op onze vergadering in Koksijde. Dan moeten we ons daar ook aan houden."

  Klaas Vantornout: "Dit is vreemd. Het gaat niet om de centen, maar ik vond het duidelijk: wie het WK won, zou de premie verdelen. Oké, Niels had geen steun nodig. Maar afspraak is afspraak."

  Kevin Pauwels: "Echt veel hulp heeft Niels niet nodig gehad. De Belgen hebben voor eigen rekening gereden, dus kan ik zijn redenering wel volgen."

  Tom Meeusen: "Ik ga me hier niet druk in maken. Ik zal mijn deel van de premie zeker niet opeisen. Ik heb inderdaad niets kunnen doen dat heeft bijgedragen aan die regenboogtrui."

  Rob Peeters: "Er valt niet veel te discussiëren. Er is een afspraak en als Christoph Roodhooft het daar niet mee eens is, lijkt me dat op de eerste plaats zijn probleem. Ik ga ervan uit dat Niels slim genoeg is om zich aan de gemaakte afspraak te houden."