• home
 • video
 • pas verschenen

  Wuyts: "Een solo kan ook mooi zijn"

  Wuyts: "Albert moet enorm getraind hebben op die blitzstart."

  Michel Wuyts en Paul Herygers beleefden als commentatoren van Sporza het volksfeest in Koksijde op de eerste rij. Voor Wuyts is het WK veldrijden niet verlopen zoals verwacht, Herygers kreeg met Niels Albert als winnaar gelijk. Lees hun analyse van het WK.

  Sporza-commentator Michel Wuyts had zondagnamiddag een ander schouwspel verwacht. "Ik zat te wachten op een vierstrijd  tot de laatste ronde, maar het is eigenlijk een saaie bedoening geworden. Maar een solo kan ook heel mooi zijn."

  "Ik had gedacht dat de spankracht van bij de jongeren, met secondenwerk, er ook zondag zou zijn. Daar is niets van uitgekomen. Maar het feest haalt toch de bovenhand op de saaie bedoening."

  Cocommentator Paul Herygers zei al maanden dat Niels Albert zijn favoriet was: "Dat hij ook wint, is misschien wat geluk hebben, maar ook weten waarover je praat."

  Herygers verklaart zich nader:  "Vorig seizoen was het er voor Albert in de Wereldbeker in Koksijde helemaal op. Ook in het BK 2011 in Antwerpen in lastig zand was het er op, net als in Zonhoven, dat heel dicht dit Koksijde benaderde."

  "Je moet volle maand met WK bezig zijn"

  Albert deed het met een blitzstart, nochtans niet zijn gewoonte. Wuyts: "Hij moet daar enorm op getraind hebben."

  "Vandaag is, net als de voorbije jaren, weer bewezen dat je daar een volle maand mee moet bezig zijn. En dat je eigenlijk alle klassementen moet vergeten."

  "Het was jammer, maar dat breukje in november is Albert goed uitgekomen.  Zo kon hij gas terugnemen in de WB-races waarin alle anderen zich uitputten. Niet alleen Sven Nys, die in de laatste weekends ook nog eens daags ervoor reed. Nys kwam uitgeput aan de start."

  "Maar ook Pauwels. Op een WK telt maar één plaats. Al telt voor Peeters ook de tweede. Maar derde is niet goed genoeg voor Pauwels."

  "We zullen Nys over de plas zien"

  Nys reed naar eigen zeggen misschien zijn laatste WK. Dat vertelde de Belgische kampioen in de studio bij Karl Vannieuwkerke. Volgens Wuyts zal het zo'n vaart niet lopen.

  "Wat opvalt is dat Nys het kleed van voorzichtigheid heeft afgelegd. Met deze uitspraak, maar ook meteen na het BK met de vraag om Sven Vanthourenthout in de WK-selectie op te nemen. Dat zou de Nys van vorig jaar niet gedurfd hebben."

  "Hij komt meer rechtstreeks voor zijn gevoelens uit. Dit is een uiting van grenzeloze ontgoocheling, hij had er zich heel veel van voorgesteld."

  "Maar ik heb ook UCI-coördinator Peter Van Den Abeele gehoord, die zegt dat we de ambassadeur Nys nodig hebben over de plas. En ik ben ervan overtuigd dat hij die er zal zien." Het WK is volgend jaar in Kentucky in de Verenigde Staten.

  "Albert heeft Stybar versmacht"

  De grootste ontgoocheling van het WK was Zdenek Stybar. De Tsjech wou een derde titel op rij, maar kon zich niet tussen de Belgen wringen. Herygers: "Op de eerste paar 100 meter na, toen hij mee was met Albert. Maar niemand mocht met Albert mee vandaag."

  "Albert heeft Stybar versmacht en dat was dan nog maar de Albert op laag niveau. Want in de eerste halve ronde ging Niels nog 3 à 4 keer in de fout en daar had Stybar het al moeilijk mee. Hij heeft de goeie Albert in de koers nooit gezien."