• home
 • video
 • pas verschenen

  Niels Albert: "WK nog eens gereden in bed"

  Niels Albert: "Met twee op vier bij de profs scoor ik niet slecht."

  Na een korte nacht heeft Niels Albert vanmiddag een eerste keer teruggeblikt op zijn indrukwekkende koers. "Ik had maar één doel: wereldkampioen worden. Het was moeilijk om de slaap te vatten", zegt hij. Over Sven Nys: "Ik heb hem nog niet gebeld."

  Niels Albert heeft zondag voor de tweede keer in zijn carrière de wereldtitel bij de profs veroverd. Hij was heer en meester in de duinen van Koksijde.

  "Het was moeilijk om de slaap te vatten. Rond half twee lag ik in bed", vertelt Albert een dag later in het gebouw van zijn ploegsponsor.

  "In mijn gedachten heb ik het WK nog eens gereden. Rond kwart over zes was ik klaarwakker", zegt de wereldkampioen.

  Voor Albert is het na Hoogerheide in 2009 zijn tweede wereldtitel. "Toen was ik geen favoriet. Nu wel. Ik voelde me ook topfavoriet. Zand is mijn favoriete ondergrond."

  "Ik had maar één doel meer en dat was wereldkampioen worden. Het  is me gelukt. Dat maakt het speciaal."

  "Wedstrijden winnen in mijn regenboogtrui"

  De laatste drie weken van het seizoen staan er nog twee manches in de GvA-trofee en twee in de Superprestige op de veldritkalender.

  Niels Albert wil zijn regenboogtrui zoveel mogelijk laten zien: "Mijn klassementen zijn weg. Met de conditie die ik nu heb, hoop ik de volgende weken wel nog wedstrijden te winnen."

  "Het winterweer speelt niet in mijn voordeel, maar ik wil mijn trui zoveel mogelijk tonen. En zeker niet afgaan."

  "Volgend jaar vindt het WK in de Verenigde Staten plaats, maar ik weet dat je niet elk jaar wereldkampioen kan worden. Met twee op vier bij de profs scoor ik niet slecht."

  "Het veldrijden blijft bestaan, ook zonder Nys"

  Voor Sven Nys draaide het WK uit op een grote ontgoocheling. "Misschien was Koksijde mijn laatste WK", zei de Belgische kampioen na de wedstrijd.

  "Je mag hem niet afschrijven na één koers. Hij heeft de cross groot gemaakt en daar profiteer ik nu ook van", zegt Niels Albert.

  "Ik heb hem nog niet gebeld. Toen hij enkele weken geleden oppermachtig was op het Belgisch kampioenschap en ik vrede moest nemen met zilver, heeft hij me ook niet gebeld. Woensdag zie ik hem in de Parkcross in Maldegem."

  "Als Nys ooit stopt, zal het veldrijden blijven bestaan. De sport is erg populair geworden."

  "En als Sven stopt, wil ik zeker één van de uithangborden van het veldrijden worden."

  "Als ik naar de wedstrijden bij de beloften en de junioren kijk, komen er de volgende jaren ook nog heel wat toppers aan. Zoals de Nederlander Lars van der Haar."