• home
 • video
 • pas verschenen

  Stybar wint in Frankrijk, Pauwels doet goeie zaak

  Stybar pronkt met zijn roze fiets als winnaar in Liévin.

  Zdenek Stybar heeft in Liévin (Fra) zijn eerste Wereldbekerzege van het seizoen mogen vieren. Kevin Pauwels kon door een val in de slotronde niet sprinten voor de zege, maar hij doet wel een goeie zaak in de WB-stand. Concurrent Sven Nys werd immers maar vierde.

  Het glooiende parcours in het noorden van Frankrijk was gesneden koek voor Kevin Pauwels. De wereldbekerleider maakte snel tempo. De Tsjechische tandem Stybar-Simunek zette zich in zijn spoor.

  Nys hinkte achterop na een vroege bandenwissel. De Belgische kampioen organiseerde de achtervolging, maar niemand was in staat om hem te helpen. Ontmoedigd liet hij zijn voornemen varen, maar hij vond in de slotfase toch zijn tweede adem en zette alsnog aan.

  Vooraan probeerde Stybar Pauwels van zich af te schudden, waardoor zijn landgenoot Simunek overboord werd gegooid. Broederlijk naast elkaar gingen Pauwels en Stybar de laatste ronde in. Een koninklijke sprint leek besteld, maar een struikelpartij van Pauwels op de trappen gaf Stybar vrije baan.

  Stybar kon zo volop genieten van zijn eerste Wereldbeker-zege van het seizoen. Twee weken voor het WK lijkt de Tsjech na een kwakkelseizoen helemaal klaar voor de grote afspraak. Sven Nys zorgde ervoor dat hij de sprint van het achtervolgende groepje kon winnen. Zo beperkt hij de schade en is de slotmanche van de Wereldbeker in Hoogerheide, volgende week, toch nog spannend.

  Reacties van de hoofdrolspelers

  Stybar: "Ik word beter en beter"

  Zdenek Stybar had vooraf niet gerekend op een zege. "Ik was eigenlijk naar Frankrijk afgezakt om te trainen", verrast de wereldkampioen.

  "Ik was helemaal niet geconcentreerd. Ik kwam zelfs te laat aan de start. Maar toch heb ik gewonnen."

  "Pauwels viel op de trappen, dat was misschien mijn geluk. Ik weet niet of ik hem anders geklopt had. Al zag ik hem wel afzien op de fiets. Ook al kun je dat zelden op zijn gezicht aflezen."

  "Het belangrijkste is dat ik beter en beter word. De Tsjechische titel heeft me vertrouwen gegeven. Ik heb nog twee weken om te pieken naar het WK."

  Pauwels: "Het ziet er goed uit voor mij"

  Kevin Pauwels heeft de beste papieren om volgende week de Wereldbeker te winnen. Hij begint met een bonus van 20 punten aan de slotcross in Hoogerheide.

  "Ik mag best tevreden zijn. Het was mijn doel om voor Nys te eindigen in Liévin en dat is me gelukt", reageert de leider, die viel in de slotronde. "Stybar wou weglopen op de trappen, dacht ik. Daarom kwam ik iets te rap aan en struikelde ik. Dat is spijtig."

  "Stybar was iets beter", geeft Pauwels toe. "Hij kreeg me er niet af, maar meer dan volgen kon ik niet. Voor mij is hij samen met Nys topfavoriet voor het WK.”

  "Ik hoop nu dat het volgende week niet te veel regent. Dan is het parcours in Hoogerheide op mijn maat gesneden. Het ziet er goed uit voor mij in de Wereldbeker."

  Nys: "Ik ben teleurgesteld in mijzelf"

  Radomir Simunek (derde): "Ik ben heel gelukkig met mijn podiumplaats. Dat is lang geleden in een grote wedstrijd. Ik heb nooit op kop gereden. Stybar en Pauwels waren te sterk. Stybar gaf een iets betere indruk. Als hij op kop reed, had ik het echt zwaar."

  Sven Nys (vierde): "Ik ben teleurgesteld in mezelf. Een verkeerde bandenkeuze kost me mijn start. Dat is mijn eigen fout. Ik schoof van links naar rechts. Met andere wielen ging het beter. Vooraan reden ze hard, ik kon ze niet meer bijbenen. Ik bleef hangen op 20 seconden. De Wereldbeker is nog niet afgelopen. Ik blijf strijden tot het einde: tot het doek volgende week valt in de GP Van der Poel in Hoogerheide."