• home
 • video
 • pas verschenen

  Kist gooit bij 1e deelname in de roos op WK darts

  De Nederlander Christian Kist heeft zich tot wereldkampioen darts gekroond in de BDO-bond. Hij stortte net niet in in de finale tegen Tony O'Shea: 7-5. Kist had in de achtste finales de Belg Geert De Vos verslagen.

  De 25-jarige Kist had op weg naar de finale vriend en vijand verbaasd met zijn dynamische spel. In de halve finales rekende hij in een beklijvende match af met ex-wereldkampioen Ted Hankey.

  In de finale ging de Nederlandse debutant door op zijn elan. Kist kwam 6-1 voor tegen Tony O'Shea, die in de kwartfinales op verbluffende wijze titelverdediger Martin Adams had geëlimineerd.

  Maar plots ging Kist aan het wankelen en O'Shea, die de Engelse fans op zijn hand had, rook bloed. Bij 6-5 stokte de motor van O'Shea opnieuw en nu liet de voormalige stratenmaker Kist het niet meer liggen. Voor de 50-jarige O'Shea is het de tweede keer dat hij een WK-finale verliest.

  Dankzij zijn zege gaat Kist, die in het circuit bekend staat onder zijn bijnaam "The Lipstick" ("kissed" in het Engels betekent gekust en Kist tuit ook steeds zijn lippen bij het gooien), met 100.000 pond aan de haal, zo'n slordige 121.000 euro.

  Kist is de derde Nederlander die het WK in de Lakeside wint, na Raymond van Barneveld (1998, 1999, 2003 en 2005) en Jelle Klaasen (2006). Van Barneveld en Klaasen spelen nu in de andere bond, de PDC, waar Adrian Lewis twee weken geleden met succes zijn titel kon verlengen.

  Uitslagen WK darts

  Finale:
  Kist (Ned) - O'Shea (Eng) 7-5

  Halve finales:
  O'Shea (Eng) - Harms (Ned) 6-5
  Kist (Ned) - Hankey (Eng) 6-5

  Kwartfinales:
  O'Shea (Eng) - Adams (Eng) 5-2
  Harms (Ned) - Jennings (Eng) 5-3
  Hankey (Eng) - Atkins (Eng) 5-1
  Kist (Ned) - Norris (Eng) 5-1