• home
 • video
 • pas verschenen

  Buys zwemt drie keer EK-limiet op Swimming Cup

  Kimberly Buys deed op de 50m vlinderslag een grote hap van haar BR (bekijk de race links).

  Vijf Belgen hebben op de Flanders Swimming Cup een ticket behaald voor het EK in Antwerpen. Van die vier maakte Kimberly Buys met een Belgisch record op de 50 meter vlinderslag het meeste indruk. Diezelfde race was ook het afscheid van Nina Van Koeckhoven.

  Dieter Dekoninck (100 meter vrije slag), Jolien Sysmans (50 meter vrije slag), Jasper Aerents (50 meter vrije slag), Pieter Timmers (100 meter vrij) en Kimberly Buys (50 en 100 meter vlinderslag en 200 meter wisselslag) hebben op de Flanders Swimming Cup aan de limiet voldaan voor het EK in groot bad, in mei in Antwerpen.

  Vooral Buys overtuigde de kenners. Op de 50 meter vlinderslag zette ze de kroon op het werk door 28 honderdste seconde van haar eigen Belgisch record te doen: 26"18. Enkel de Deense topper Jeannette Ottesen was sneller.

  Die wedstrijd was de laatste race uit de carrière van Nina Van Koeckhoven (foto). "De beslissing om te stoppen doet heel veel pijn", zegt de 28-jarige zwemster aan Sporza.

  "Ik kan nog mee met de Belgische top. Ik sta hier op het podium en zwom zondagochtend nog een persoonlijk record op de 50 meter vlinder. Daar schrok ik toch van. Maar het mes snijdt langs twee kanten. Ik zwem al 20 jaar. Tien jaar geleden was mijn piekperiode. Als je je niet meer kan plaatsen voor een EK, dan begin je te wikken en te wegen."

  Van Koeckhoven beleefde haar hoogtepunt op het EK 2000 in Helsinki. Ze pakte er medailles op de aflossing en was zesde op de 200m vrije slag. "Op je 16e zesde van Europa zijn. Dat kunnen er niet veel zeggen. Ik pakte er ook een ticket voor de Spelen in Sydney. Het was het van het. Maar een voedselvergiftiging gooide nadien roet in het eten."

  "Ik ben nu 28 jaar. Misschien is het tijd voor iets anders. Ik zwem en train nog graag. Maar ik stop zeker niet met de sport. Ik hoop nog iets te kunnen betekenen voor de zwemsport."