• home
 • video
 • pas verschenen

  "Op basis van 1e stemronde kun je moeilijk winnen"

  In deel 2 van onze Gouden Schoen-reeks laten we Frank Raes, Peter Vandenbempt en Gert Verheyen aan het woord. Kan Thibaut Courtois winnen op basis van de eerste stemronde? "Moeilijk", zegt Vandenbempt, "want je moet die formulieren invullen in de zomer en vaak blijven die liggen."

  Zet Frank Raes, Peter Vandenbempt en Gert Verheyen samen in de tribune en je krijgt een boeiende discussie over voetbal en in dit geval over de nieuwe Gouden Schoen, die woensdag wordt uitgereikt.

  Raes heeft één criterium om te stemmen. "Techniek, want anders stem ik er niet voor. Hij moet goeie voeten hebben. Spitsen hebben dus een streepje voor bij mij. Verdedigers en doelmannen winnen de Gouden Schoen veel minder."

  Verheyen merkt wel op dat verdedigende middenvelders de laatste jaren wel vaak wonnen. "Denk maar aan Timmy Simons en Steven Defour." Vandenbempt: "Dat is waar, maar die spelers brachten aanvallend ook iets."

  Vandenbempt: "Courtois zou gewonnen hebben"

  Peter Vandenbempt maakt geen geheim van zijn stem in de eerste ronde. Hij zette Thibaut Courtois bovenaan. "Mocht hij gebleven zijn, zou hij zonder discussie gewonnen hebben, denk ik."

  Maar kan Courtois winnen op basis van één ronde, zoals Gilles De Bilde dat ooit deed? Vandenbempt: "Het probleem is dat die stemformulieren in de vakantie worden gestuurd en veel mensen vergeten die in te vullen."

  "Daardoor kun je op basis van de eerste stemronde heel moeilijk winnen", denkt Vandenbempt. "Op basis van de tweede stemronde alleen kan het misschien wel, zoals De Bilde (toen Eendracht Aalst, red) in 1995."

  Verheyen: "Mijn topkandidaat is Gillet"

  Wie moet de Gouden Schoen dan wel krijgen dit jaar? Raes: "In de tweede stemronde komen we vrij snel uit bij Matias Suarez (Anderlecht) of Vadis Odjidja (Club Brugge)."

  Vandenbempt: "In de tweede stemronde heb ik Suarez op 1 gezet en Odjidja op 2. Op de derde plaats heb ik Perbet van Bergen gezet. 16 goals, eigenlijk 16,5, in één seizoenshelft is al lang geleden. Ik vond dat Perbet dat verdiende."

  Verheyen: "Guillaume Gillet is mijn topkandidaat. Ik weet dat veel mensen die zullen vergeten. Dus als hij maar drie punten heeft, dan zijn die van mij."

  Woensdag sluit Wesley Sonck onze reeks af

  Maandag schotelden we u de discussie tussen Johan Boskamp en Gunther Schepens voor (kijk opnieuw, zie bovenaan). Morgen sluiten we onze Gouden Schoen-reeks af met ex-winnaar Wesley Sonck. Wat doet een Gouden Schoen met een winnaar? Wie is zijn favoriet?