• home
 • video
 • pas verschenen

  Vertonghen: "Ga niet de aanvoerder spelen"

  Ajax bereidt zich in Brazilië voor op de tweede seizoenshelft. De website van de club had er een gesprek met Jan Vertonghen, sinds dit seizoen aanvoerder. "Ik wil een natuurlijke leider zijn", zegt hij. "En misschien dien ik mijn contract hier uit."

  Vertonghen vindt dat hij gegroeid is in zijn rol en wil "op natuurlijke wijze" leider zijn. "Ik ga niet de aanvoerder spelen, daar houd ik niet van", zegt hij. "Ik probeer het in te vullen op een manier die voor mij en het team het beste is."

  "Dat betekent dat ik altijd eerst moet zorgen dat ik het zelf op het veld afdwing. Pas daarna kan ik andere jongens corrigeren als dat nodig is. Ik denk dat ze dat ook wel accepteren van me."

  De vraag is hoe lang Vertonghen nog kapitein van Ajax blijft. Een half jaar geleden zei hij na een zomer vol transfergeruchten dat hij "lekker nog een jaartje in Amsterdam blijft."

  "Ik blijf dus sowieso nog een half jaar", zegt hij nu met een glimlach. "Ik zie wel wat er komt. Iedereen weet dat ik ambities heb, maar ik heb ook weer niet de ultieme drang om in de zomer weg te gaan."

  "Ik wil graag een keer hogerop, maar het kan ook zijn dat ik hier bij Ajax mijn contract uitdien." Dat contract loopt nog tot juni 2013.