• home
 • video
 • pas verschenen

  "Een laureaat met het laagste aantal punten?"

  Woensdag weten we wie Mbark Boussoufa opvolgt als Gouden Schoen. Sporza blikt in drie delen vooruit. Johan Boskamp en Gunther Schepens bijten de spits af. "De spelers van RC Genk zullen elkaar punten afsnoepen", zeggen de twee in een pittige discussie.

  Voor het eerst in jaren belooft de Gouden Schoen-avond een spannende strijd te worden. Een topfavoriet is er niet en spelers die uitstekend presteerden in de eerste seizoenshelft verlieten in de zomer onze competitie. Denk maar aan Thibaut Courtois of Axel Witsel.

  Genk pakte de titel en dus levert dat zijn spelers heel wat punten op in de eerste stemronde (in juni). Johan Boskamp: "Op basis van de eerste seizoenshelft moeten drie Genk-spelers de meeste punten krijgen. In de eerste plaats denk ik aan Courtois, De Bruyne en daarna Hubert of Vossen."

  Gunther Schepens: "Mocht Witsel in België gebleven zijn, was hij mijn favoriet. Al denk ik dat het uiteindelijk Kevin De Bruyne zal worden,  want hij bleef het hele jaar door in de JPL spelen."

  "Maar de spelers van Genk zullen elkaar punten afsnoepen", weet Boskamp. Schepens concludeert daaruit het volgende: "De winnaar wordt misschien iemand met het laagste aantal punten uit de geschiedenis."

  Boskamp won de Gouden Schoen zelf een keer (1975) en weet over welke kwaliteiten de laureaat moet beschikken. "Zonder ploeg kun je niet winnen, welke persoonlijkheid of  dribbel en actie je ook in huis hebt." Schepens: "Vooral creatieve spelers maken kans om te winnen. Verdedigers winnen de Gouden Schoen maar zelden."

  Dinsdag drie kenners en woensdag Wesley Sonck

  Morgen, in deel II, blikken we vooruit met Peter Vandenbempt, Frank Raes en Gert Verheyen. Op wie stemden zij? Wie is hun favoriet? Wie is volgens hen de beste Belg in het buitenland? Woensdag laten we ex-winnaar Wesley Sonck aan het woord. Hem vroegen we onder meer wat een Gouden Schoen doet met een speler.