• home
 • video
 • pas verschenen
 • win!
 • quiz & opvallend

  Bondscoach voor EK: "Top 12 met Bart Swings"

  Bart Swings

  Vrijdag gaat in Boedapest het EK allround snelschaatsen van start. De Belgische ploeg telt drie schaatsers, een unicum. Bart Swings is het uithangbord en Sporza blikte al eens vooruit met de bondscoach Marc Otter.

  "Bart gaat voor een goed klassement", legt bondscoach Otter uit. "Enkel de top 12 mag de slotafstand, de 10.000 meter, rijden en dat is de ambitie van Swings. Bovendien is die top 12 rechtstreeks geplaatst voor het WK."

  "We werkten aan de kortere afstanden om daarop zo weinig mogelijk tijd te verliezen. Maar Bart zit al op een heel hoog niveau en blijft groeien. Hij is zeker nog niet op het einde van zijn mogelijkheden."

  Op lange termijn wil Otter met Swings naar de Winterspelen. "Of een medaille in Sotsji mogelijk is? Als hij deze evolutie blijft maken, zeker."

  Naast Bart Swings nemen ook Ferre Spruyt en Nele Armée deel in Boedapest. "Ferre komt net als Bart uit de skeelersport en maakt een normale progressie", vertelt Otter.

  "Nele is dan weer de verrassing. We hebben in het Belgische schaatsen twee talenten bij de vrouwen, met naast Armée ook Jelena Peeters. Ze streden fel om een EK-ticket. Hopelijk kan Armée de top 19 halen, dan krijgen we een extra ticket voor het komende EK en kunnen we nog een vrouw meenemen."

  "Veel mediabelangstelling dankzij Swings"

  Schaatsen zit trouwens in de lift. "Er is veel interesse uit de media, vooral dankzij Bart Swings", weet de bondscoach.

  "De Belgische prestaties zijn nu ook van echte Belgen en geen ex-Nederlanders. En met Swings spelen we mee aan de wereldtop. Wat betreft sponsors: die zijn er, maar er is natuurlijk ruimte voor meer."