• home
 • video
 • pas verschenen
 • win!
 • quiz & opvallend

  Coach: "Fouten uit Devolders planning halen"

  Stijn Devolder zal dit seizoen begeleid worden door Marc Lamberts, tevens de coach van Jurgen Van den Broeck. De inspanningsfysioloog zal naast Devolder nog zeven andere renners van Vacansoleil-DCM begeleiden.

  Bij de voorstelling van de Vacansoleil-ploeg had Lamberts al duidelijke plannen met Devolder. Maar eerst blikte hij terug op 2011. Waar is het volgens Marc Lamberts foutgelopen voor Devolder? "Toen hij voelde dat het niet goed liep, is hij in paniek geslagen", zegt de coach.

  "Stijn is op hoogtestage vertrokken en heeft daar gedaan wat je zeker niet mag doen: de eerste dagen keihard trainen. Op zo'n stage heb je eerst aanpassing nodig. Maar dat heeft hij niet gedaan. Hij is meteen 7, 8, 9 uren per dag gaan trainen en heeft zichzelf gekraakt."

  "Devolder heeft ook deze fout gemaakt: harder trainen, als je voelt dat het niet goed gaat. Terwijl je het misschien juist rustiger aan moet doen."

  Hoe zal Lamberts Devolder helpen? "Ik ga zijn trainingsschema's niet helemaal veranderen", zegt hij. "Devolder koerst al 20 jaar en het risico is te groot om iets helemaal om te gooien. Ik ga proberen de fouten in zijn training eruit te halen.

  "Om de 14 dagen zullen we samenzitten en zullen we gaan plannen. We hebben in de winter al goed gewerkt maar voorlopig krijg ik weinig feedback van hem. Maar het klikt wel."

  Eén vernieuwing die Lamberts al heeft ingevoerd bij Devolder is trainen met een powermeter of wattagemeter. "Als je als toprenner beter wil worden, is alleen met een hartslagmeter trainen niet genoeg", zegt Lamberts.

  "Ten tijde van zijn twee Ronde-overwinningen streed Devolder met dezelfde wapens als de concurrentie. Maar nu traint elke topper met een powermeter. Devolder deed dat vorig jaar nog niet."

  "Met VDB aan tijdrit werken"

  Marc Lamberts staat ook Jurgen Van den Broeck bij. Wat verwacht hij van de Tour? "Er zitten veel tijdritkilometers in, dat is niet in zijn voordeel. Maar we werken daar al hard aan. Zijn tijdrit in de Tour is al stukken beter, maar het is afwachten of het genoeg is. Maar hij heeft mij al vaker verbaasd."