• home
 • video
 • pas verschenen
 • win!
 • quiz & opvallend

  Vandenbempt: "2012 is jaar 0 voor Rode Duivels"

  Peter Vandenbempt blikt vooruit op het voetbaljaar 2012. Drie thema's snijdt de Sporza-journalist aan: de Rode Duivels, de Belgische clubs in Europa en de toekomst van Romelu Lukaku bij Chelsea.

  "Voor de Rode Duivels wordt 2012 het jaar nul. Vanaf september beginnen de kwalificaties voor het WK 2014. Iedereen zegt dat we het zullen halen. Wel, ik ben benieuwd", zegt Peter Vandenbempt.

  "Dit wordt de lakmoesproef voor deze generatie, die geldt als de meest talentvolle generatie die we ooit gehad hebben. Maar nu is er geen weg terug, er zijn geen excuses meer."

  In 2011 presteerden de Belgische clubs uitstekend in de Europa League. Het is van 1993 en Antwerp geleden dat een Belgische ploeg een Europese finale haalde. Is zoiets nog mogelijk?

  "Eerlijk? Het zal afhangen van de zin en de wil van de tegenstand. Als je weet dat Manchester City en Manchester United nu meedoen in de Europa League,... dat zijn toch clubs van een ander kaliber", weet Vandenbempt. "Enkel als die topclubs vinden dat de Europa League te min is, kunnen Belgische ploegen, als ze boven zichzelf uitstijgen, ver geraken. Maar een finale is toch wat anders. Het lijkt mij onmogelijk."

  "Volgens mij is Lukaku te vroeg vertrokken"

  Peter Vandenbempt laat ook nog zijn licht schijnen over Romelu Lukaku. De jonge aanvaller ruilde vorige zomer Anderlecht voor zijn droomclub Chelsea, maar daar komt hij tot nog toe nauwelijks aan de bak.

  "Over een jaar zal hij weten of zijn droom werkelijkheid wordt of een nachtmerrie", zegt Vandenbempt. "Ik ben benieuwd, maar volgens mij vertrok hij te vroeg."

  "Lukaku zal wellicht gedacht hebben dat hij vaker zou spelen. Je kunt dan wel bijleren op training, maar je leert nog het meest uit wedstrijden. 2012 wordt dus ook voor Lukaku een jaar nul."

  "Voor mij was Lukaku nog niet "af". Dat ondervindt hij nu. Eind 2012 zullen we weten of Chelsea voor hem was weggelegd of niet", besluit Vandenbempt.