• home
 • video
 • pas verschenen
 • win!
 • quiz & opvallend

  Gemengde reacties op voorstel van De Witte

  Wijnants (l) begrijpt niet waarom De Witte (r) nu zelf met zo'n voorstel komt.

  Het voorstel van Ivan De Witte voor een eerste klasse met 14 ploegen en een tweede klasse met tien ploegen wordt op gemengde reacties onthaald. Maar iedereen is het er wel over eens dat er iets moet gebeuren, vooral voor de tweede klasse.

  "Dit is belachelijk", zegt Westerlo-manager Herman Wijnants in Het Laatste Nieuws. "Ik ken De Witte goed, maar hier heeft hij nooit iets van gezegd. Toen ik in 2006 en 2007 zelf met een voorstel kwam voor een competitie met 20 of 24 profclubs, werd dat door De Witte afgeschoten."

  "Mijn voorstel werd afgeschoten voor een formule met play-offs, waarbij de topclubs hun inkomsten door middel van de tv-rechten enorm verhoogden."

  "Het gaat om centen. Niemand gelooft dat de topclubs hun extra's straks weer gaan afstaan aan de tien tweedeklassers van De Witte."

  Genk-voorzitter Herbert Houben (foto) vindt het vooral niet netjes dat De Witte nu op zijn eentje met een voorstel komt. "Ik denk dat we vooral moeten doen wat we afgesproken hebben. En dat is dat we de huidige formule straks gaan evalueren", zegt Houben.

  "Ik ben niet tegen wat De Witte voorstelt, maar beschik niet over voldoende gegevens om daar een onderbouwd oordeel over te vellen."

  "In de tweede klasse is er in ieder geval een probleem. Wie uit de eerste klasse valt, is bijna failliet en je kunt niet verwachten dat zo'n club na drie jaar als volwaardige profclub terugkeert in eerste. Dat is niet goed voor die club én de andere eersteklassers."

  Tweedeklasser Oostende: "Meer voor voorstel Wijnants"

  Het Laatste Nieuws noteerde ook de reactie van Yves Lejaeghere, voorzitter van tweedeklasser Oostende. "Dat er iets moet gebeuren, is duidelijk", zegt Lejaeghere.

  "In de tweede klasse zie je nu al een groot verschil: in aanpak, infrastructuur, in alles. Sommige clubs hebben profspelers en een infrastructuur die op veldverwarming na klaar is voor de eerste klasse."

  "Maar bij andere waan je je in provinciale, met een beperkte accomodatie, 800 toeschouwers en spelers die niet overdag trainen als profs. Je hebt in de tweede klasse dus al een tweedeling tussen "'profs" en "amateurs"."

  "Daar ligt misschien ook de oplossing, maar ik zag meer in het voorstel van Wijnants, met 20 of 24 profclubs die niet meer met de dreiging van die hamer van degradatie boven het hoofd zaten."