• home
 • video
 • pas verschenen

  De Witte: "16 clubs in 1e en 18 in 2e is waanzin"

  Als Pro League-voorzitter moest Ivan De Witte drie jaar goed op zijn woorden letten. Maar in lopende zaken - binnenkort komt er een onafhankelijke opvolger - spreekt hij vrijuit en zonder taboes. "Over twee jaar moeten we een echte zuivering hebben naar 14 clubs."

  De Witte vindt het huidige aantal eerste- en tweedeklassers onleefbaar. "De vraag moet zijn: biedt België met zijn 10 miljoen inwoners, drie gewesten en twee gemeenschappen voldoende economische ruimte om levensvatbaar te zijn voor 16 clubs in eerste en 18 in tweede?", zegt hij in Het Laatste Nieuws.

  "Ik zeg dat zoiets waanzin is. Als de bond echt het hoogste orgaan wil zijn boven het gewoel van de Liga, dan moet hij nu kleur bekennen en ingrijpen in het licentiesysteem en het schrappingsgebeuren. Zodat we ten laatste over twee jaar een echte zuivering hebben."

  Ivan De Witte, die ook Gent-voorzitter is, heeft hetzelfde aantal clubs in eerste voor ogen als zijn collega bij Anderlecht, Roger Vanden Stock, altijd voorzag: 14. "Juist. En maximaal tien clubs in tweede. Daaronder trek je de streep van professioneel voetbal."

  "Op die manier kunnen we ook de financiële hulplijn naar tweede optrekken. Want of we vandaag 1, 2 of 4 miljoen aan de 18 tweedeklassers geven, voor velen is dat slechts een druppel op een hete plaat. We moeten ophouden met te doen leven wat onleefbaar is."

  "Risico dat we niet met 16 eindigen"

  Ivan De Witte vreesde voor het seizoen dat de rit in eerste niet met 16 zou eindigen. "En ik ben nog altijd bezorgd. Maar ik  vermoed dat er voldoende creativiteit en naai- en breiwerk zal gebeuren om een ramp te vermijden."

  Beerschot en Lierse hebben het financieel moeilijk. "Beide clubs hebben me verzekerd dat hun problemen niet competitiestorend  zouden zijn. Ik geloof hen, maar het risico blijft niettemin bestaan."

  De Witte wijst niet met de vinger naar de licentiecommissie: "Die levert uitstekend werk binnen haar beperkingen. Het hele professionele bestel is aan de orde."

  "Weinig boxing aan Boxing Day"

  De kerstspeeldag in eerste viel dit jaar sportief tegen. Ivan De Witte, die als Pro League-preses het kerstvoetbal invoerde, wil een betere promotie.

  "Om te beginnen heb ik vragen bij de kalenderopmaak. Aan Boxing Day (tweede kerstdag) was weinig "boxing" te merken."

  "Als er goede afspraken worden gemaakt met Binnenlandse Zaken en de voetbalcel moet het mogelijk zijn om ook Club-Gent of Anderlecht-Standard op zo'n dag te programmeren."

  "En speel niet om 20.30u, maar om 16u, een ideaal tijdstip om met de hele familie naar het voetbal te gaan."

  "Ik schrijf de idee van kerstvoetbal dus zeker niet af, maar de Pro League en de clubs moeten dan wel willen streven naar een feestelijke afsluiter van de heenronde."

  "Als we de competitie ook iets vroeger in juli laten starten, kunnen we bovendien voor een voldragen winterstop zorgen."